Vecka 16 slut vecka 17 påbörjad…

Då var man inne i vecka 17 eller som man medicinskt räknar v16 +2 alltså 16 fullgångna veckor och 2 dagar. Det är kul hur snabbt tiden går det är roligt hur vi är allt närmare vecka 20 nu och halvvägs. Det är nedräkning till det hemma nu. 3 veckor kvar! Idag är det också exakt 3 veckor kvar till nästa ultraljud, RUL, som är bokad 13 augusti, när jag redan är i vecka 20…

Jag tänkte börjar summera veckorna och vad som väntar denna vecka även här i bloggen, för framtiden och minnen. Har gjort det på andra ställen så här långt och det kanske vore bra att skriva ihop ett sammanfattat inlägg om det men jag får se om jag gör det. Dessa inlägg kommer ialf vara lösenords skyddade mest för att jag ska kunna skriva mer personliga detaljer så inte hela världen ska kunna läsa.

Vecka 16

Kroppen: Den här perioden är ofta en roligare tid av graviditeten och många känner sig lite piggare igen. En del som fött barn förut kan känna att något rör sig i magen, det kan kännas som pirrande bubblor eller som en fisk som spritter till.
Ditt hjärta pumpar 20 procent mer blod än tidigare och det kommer att öka betydligt fram till i slutet av graviditeten.

Fostret: Fostret mäter cirka 16 centimeter och väger omkring 100 gram. Fingernaglar har bildats och fostret kan rynka pannan, röra ögonen och svälja. Fostret kan även ta tag i navelsträngen och börja undersöka det vattenfyllda rummet som det befinner sig i. Det omges av ungefär 300 milliliter vatten som byts ut flera gånger per dygn vilket behövs eftersom fostret kissar ungefär med 45 minuters mellanrum. Vattnet fungerar även som stötdämpare.
Redan nu har barnet troligtvis utvecklat sitt smaksinne. Barnet kan höra och rycker till om något plötsligt ljud uppträder nära magen. Ljudnivån inne i magen är annars ungefär lika hög som när man står på en trafikerad gata i staden eftersom alla ljud i mammans kropp förstärks i fostervattnet.

Egna anteckningar/bild:

Enligt kalendern här på familjeliv är denna vecka sista veckan av månad 4, vi går alltså in i månad 5 och det känns galet att du är redan så stor, som 5 månader! Du har varit inom mig sen april och månaderna flyger förbi. Det känns helt otroligt, men nu börjar tiden tills jag har dig i min famn kännas närmare och närmare, snart halvvägs där! Så härligt.
Jag har börjat må riktigt bra. Köpte en gravidkudde och den gör att jag sover gott om nätterna, jag har stöd i ryggen och att lägga ena benet på. Det är mycket bekvämare än att sova utan. Har varit en ensam vecka men den gick trots det väldigt fort. Känns okej att ha tjejerna omkring sig och imorgon tänkte ja besöka svärföräldrarna.  Vecka 16 förblir en bra vecka med en gladare snart blivande mamma! 🙂
När jag hade skrivit den uppdateringen så råkade jag lukta på några bröskivor i köket och springa till toaletten direkt, för kräk reflexen kom igång direkt. Igår söndag var jag nära på att kräkas igen när jag kände surmjölken i kylen. Så kräkningarna är inte ännu helt förbi.

 

Viktförändring sen innan graviditet till början av vecka 17 är : 1 kg.

 

En sak till jag tänkte lägga till är hur jag igår la mig i sängen och skulle sova, och innan bestämde mig för att lyssna på hjärtljuden, låg i säkert 10 min, eller så kändes det så länge och letade, jag som alltid hittade på en gång tidigare hittade inga hjärtljud. Paniken började sprida sig inom mig, men så gick jag ner med den lilla apparaten och lyssnade längre ner under naveln än vad jag gjorde sist, och där slog den, lillhjärtat, i ca 149 -150 slag i minuten. Magiska ljud kan jag tala om för er! Men suck va rädd jag blev! Jag som alltid hittade med en gång, men antar att ungen har en hel del utrymme att röra sig på nu och ligger där och gungar lite varstans, och det är därför det varierar när man ska lyssna.
Annonser

2 reaktioner på ”Vecka 16 slut vecka 17 påbörjad…

  1. Ah det är härligt! Men läskigt när man plötsligt inte hittade något på länge haha men jag ska lugna mig med att det finns mkt plats att sprattla i och den kan va lite varstans både närmare naveln och längre ner. Hahaha 🙂

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s