Vecka 17 slut, början på vecka 18…

Vecka 18 är igång och jag är idag 17 fullgångna veckor +2dagar, förra veckan försvann otroligt fort och det är nästan som att jag inte har hunnit med att känna efter hur jag har mått.

Vecka 17

Kroppen: Livmodern växer mer och mer och det är vanligt att man känner lite molvärk av och till. Andra typiska symtom är att man känner sig hungrigare än normalt, det kan bero på att fostret samlar på sig fett. Troligen har du gått upp två-fem kilo i vikt. Sexlivet kan vara alltifrån blomstrande till att inte fungera alls. Däremot har man vanligen samma behov av närhet som tidigare, kanske till och med mer.

Fostret: Redan nu kan du känna när ditt barn har hicka. Det känns i så fall som mycket regelbundna fosterrörelser. Skelettet är synligt på röntgenbilder. Det bildas nu ett värmereglerande fettlager på ytan av kroppen. Underhudsfett bildas och det hjälper barnet att reglera kroppstemperaturen efter födseln. Nu har den första avföringen börjat samlas i tarmen, denna avföring kallas mekonium och är grönsvart och kletig i konsistensen. Fostervattnet som fostret rör sig är rent och sterilt och byts flera gånger om dagen. Barnets hår har börjat växa och bli längre.

Egna kommentarer:

Vecka 17 har varit en kort vecka arbetsmässigt men en fulltupp vecka allmänt. Jag var ledig torsd-söndag vilket resulterade i en del olika planer. Vi skulle hinna med barnvagnssökning, vilket vi vigde halva torsdagen till, sen letade vi efter ringar till vigseln och började renoveringen av vardagsrummet. Faster kom från Kuba också så det har varit en del familjehäng också.

Något som har varit genomgående hela denna vecka vad gäller graviditeten är foglossningssmärtan varje kväll. Den är där och den tar mest på höger sida av ryggslutet. Där man har dom här två hålen i svanken, den högra är den som smärtar. Fy fasiken va ont det gör ibland, det lixom låser sig så jag knappt kan räta ut mig när jag kliver upp. Igår värkte det innan jag skulle sova, så det blev svårt att lägga sig till rätta. Hur ska detta sluta?

Brösten har värkt denna vecka också. Ömma som bara den, känns som att dom blivit annorlunda i formen, på vissa ställen är det lixom hårdare inte lika mjukt som innan. Sen är jag öm i bv… hatar ordet så jag tänker skriva bv. Hoppas inte mjölken ska börja läcka bara, sambon har no hands regel nu, för jag vill inte att vi ska aktivera den funktionen riktigt ännu! Han brukar nu varna mig, är du inte snäll ska jag aktivera mjölk produktionen säger han hahahah lustigkurre där 🙂

Lusten har också kommit tillbaka. Jag vet jag vet för mkt information. Men när jag var så där illamående och kräkig försvann även känslan av att man vill göra något sådant. Inte för att man inte gjorde ändå men ja det va inte lika spännande för min del ialf. Men nu när man mår bättre är man piggare på sådant. Sambon där emot är alltid redo, han säger att jag aldrig varit så sexig som jag är nu, han kan verkligen inte hålla händerna borta. Tänker tillbaka på en gammal välkänd figur i mitt liv (några av er vet exakt vem jag syftar på) som tidigare varnat om hur hemskt det skulle bli när man blir med barn med sexbiten, att sambon minsann inte ens skulle vilja röra mig, vänta ska du få se. Ehm? Va? Snacka om att människan inte kunde ha mer fel!

Vad gäller bebisen kan man nog mer och mer börja förstå att bubblorna jag känner ibland verkar inte vara tarmarna utan just bebisen. Det är så svårt i början att förstå vad det där bubblande är för något, man kan lätt tro att det är gaser eller något men jag märker lite mer att det sker när jag äter/dricker kallt/varmt. Imorse tog jag ett glas vatten med kallt vatten (magen va tom) och då minsann blev det bubbel, sen slutade det efter en stund. Frågade min kollega som också väntar bebis och hon sa att det nog är bebisen, att det är ibland så man får dom att reagera om man vill kolla upp aktivitet, dricka väldigt kallt vatten för att få dom att röra sig.

Denna vecka bjuder jag inte på någon magbild tyvärr då det dels inte hänt något med den tycker jag men också för att den bild jag tog var i trosor… hahah 🙂 Lite blyg att visa mig i trosor ännu….

Viktförändring denna vecka : ingen skillnad.

Men men, 2 veckor exakt till RUL och vi är sjukt förväntansfulla!!! Tiden går så fort!

 

 

Annonser

2 reaktioner på ”Vecka 17 slut, början på vecka 18…

  1. Usch vännen, redan foglossningar? Har du tänkt på att kanske försöka börja simma? Se om det hjälper att stärka muskulaturen? Haha jag tror att den personen du syftar på helt enkelt målade svart över allt. Tror inte att min make heller skulle kunna hålla fingrarna borta så att säga. Finns inget vackrare än att ens kvinna bär på ens barn! 🙂

    Gilla

  2. Usch vännen, redan foglossningar? Har du tänkt på att kanske försöka börja simma? Se om det hjälper att stärka muskulaturen? Haha jag tror att den personen du syftar på helt enkelt målade svart över allt. Tror inte att min make heller skulle kunna hålla fingrarna borta så att säga. Finns inget vackrare än att ens kvinna bär på ens barn! 🙂

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s