Vecka 18

Då var även vecka 18 slut och vi har gått in i vecka 19. Ett par dagar till av denna och vi går in i vecka 20 och är då halvvägs in i graviditeten. Känns kanon men också lite läskigt över hur fort tiden går. Om allt går som jag planerar så är det alltså 4 mån kvar att jobba, sen väntar föräldraledighet i lite över 1 år.

Vecka 18

Kroppen: Vid den här tiden gör man den första ultraljudsundersökningen. Ofta är det först nu som du på riktigt kan ta till dig att ett barn faktiskt är på väg. Ultraljud görs för att bättre veta när barnet kommer att födas.Barnmorskan visar hjärnhalvorna, magsäcken och det lilla hjärtat som slår snabba slag. Huvudet och lårets storlek mäts, med hjälp av dessa mätningar kan man på ett mer exakt sätt beräkna födelsedatumet. Man tittar även på läget på moderkakan.

Du vet nu, så exakt som man kan komma, när du är beräknad att föda. Det blir ändå bara en riktpunkt, du kan föda inom tre veckor före och två veckor efter detta datum utan att det räknas som onormalt. I regel är detta en period när du mår bra och trivs med din graviditet.

Fostret: Huvudet är cirka fyra centimeter i diameter, medan fötterna är cirka två centimeter långa. Fostret sväljer fostervattnet och kan till och med skilja mellan mammans intag av söt respektive besk föda. Om det är sött sväljer fostret mer vatten och om det är bittert så grimaserar det istället. Fostervattnet är naturligt sött och kroppen ser till att det innehåller rätt mängd av aminosyra, fettsyra, mjölksyra, citronsyra, salt, glukos, fruktos och sist men inte minst proteiner.

 

Egna anteckningar/bild:

Ingen ultraljudsundersökning för oss under vecka 18, tyvärr blir den under vecka 20 eller måndag nästa vecka den 13de. Lite segt då allt fler på tråden jag är med i på forumet fått göra den och dom är inte ens lika långt gångna som oss. Men men, antar att det blir så när man fått göra KUB och sett att barnet växer som h*n ska. Jag är super nyfiken och längtar så till måndag, tänk om vi får veta om det är en flicka eller pojke vi väntar redan på måndag nästa vecka?

Annars har vecka 18 varit en bra vecka, jag har känt lite bubblor i magen då och då, inte så mycket och inte så ofta, verkar vara en ganska lugn unge där inne, hoppas det! Jag har mått okej, lite illamående då och då på grund av diverse lukter och lite trött på skräpmat. Annars en helt ok vecka.

Magen ser ut att ha växt om man jämför bilderna men när jag tog denna bild imorse var den tom och ganska avslappnad. Dock ser man rejält nu att jag är gravid. Skönt att slippa känna sig så där lite tjock… 🙂

Inte mycket till uppdatering denna vecka alltså! 😉 Fick iofs veta denna vecka att vår bebis får en kusin några månader efter oss. Hoppas allt går bra för dom, det är ännu tidigt men det är ialf mycket roliga nyheter!

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s