Vecka 19

Jag kommer knappt att hinna skriva om vecka 19 innan vi går in i en ny vecka igen. Jag har ju nämligen blivit flyttad 3 dagar närmare årsskiftet. Vilket innebär att jag går in i en ny vecka på torsdagar istället för lördag/söndag som räknades tidigare. Är idag redan i v19 + 5 så ja, ni fattar!

Vecka 19 (Familjeliv)

Kroppen: Nu börjar du komma halvvägs genom graviditeten. Det kan vara bra att reflektera över sin livssituation och det som ska komma. Tanken förändras från ”nu är jag gravid” till att ”nu väntar jag barn”.

Blodvärdet sjunker och barnet behöver mycket järn. Nästan alla gravida kvinnor behöver ta järntillskott. Blodtrycket kontrolleras regelbundet på barnmorskemottagningen. Det är vanligt att det sjunker lite, eller stannar på samma nivå som tidigare. Om blodtrycket går upp kan det vara ett tecken på havandeskapsförgiftning.

Livmodern växer allt mer och magen börjar få en rund form i profil. Vissa kvinnor kan känna av foglossning omkring den här tidpunkten. Det kan yttra sig som en diffus värk runt bäcken och neråt låren. Under senare delen av graviditeten kan man få problem med ryggen, man kan till viss del motverka det genom allsidig kroppsträning som dessutom gör att man får bättre kondition.

Fostret: Små, ljusa hårstrån så kallade lanugohår täcker kroppen och till och med undersidan av fötterna. Det fina fjunet kan finnas kvar på vissa delar av kroppen efter födseln, t.ex på ovansidan av öronen. Ögonbrynen och ögonfransarna börjar markeras och på barnets fingertoppar finns helt unika fingeravtryck. Benen har nu kommit ifatt och är i rätt proportion till kroppen. Barnet ser ut som en färdig människa, i miniatyr.

Egna anteckningar/bild:

Nåja jag ska skriva några rader om vecka 19. Egentligen finns det inte super mycket att skriva om mer än att jag har haft ont i magen, eller vad jag trott varit kissblåsan. Den var lite känslig i några dagar på grund av allt tryck. Jag blev orolig och lämnade prover för att se om det är blåskatarr. Det visade sig dock att det inte var och någon dag senare slutade det göra ont. Så man kan väl säga att det förmodligen var bebisen som tryckte in stackars blåsan…
Annars har veckan varit lugn och sansad, hände inget särskilt förutom att jag känt växtvärk i livmoder. Men det är fullt normalt med tanken på att magen börjat växa så fort.

Har faktiskt börjat smörja in mig varje morgon och kväll. Underbart skönt för huden!

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s