Vecka 20

Som jag berättade i förra uppdateringen så hade vi Ultraljud måndag förra veckan och blev då flyttade 3 dagar så vecka 20 tog slut väldigt fort. Idag är jag i v20 + 3 och är alltså nästan halvvägs in i vecka 21… Har ännu inte vant mig vid att byta till ny vecka på torsdagar. Men det kommer säkert.

23aug2012

Vecka 20:

Kroppen: Det börjar synas att du är gravid även utanpå kläderna. På vissa börjar naveln sticka ut en aning.

Vissa lider av halsbränna och förstoppning, vilket är helt naturligt. Det orsakas av att musklerna runt tarmarna och magmunnen inte är lika strama som förut. Motion, rätt kost och att hoppa över kaffe och stark mat kan underlätta. Man får också lättare hål i tänderna och ibland svullet eller blödande tandkött.

På de rutinmässiga barnmorskebesöken brukar man göra en del undersökningar för att följa fosterutvecklingen och för att se eventuella avvikelser i mammans hälsa. Vid varje besök mäter man blodtrycket, kontroller barnets hjärtljud och mäter mammans mage. Vid vissa besök kontrolleras även blodvärdet, urinprov och blodsocker hos mamman.

På vissa barnmorskemottagningar ordnas ett gruppmöte, där man får information om föräldraförsäkring, kosthållning, amning med mera. Man kan också prata om hur man kan lindra besvär från rygg och bäcken. Du kan till exempel få hyra ett stödbälte för att minska bäckenbesvär.


Fostret:
 Fostret växer mycket under den här tiden och är cirka 25 centimeter långt och väger runt 250 gram.

Huden utvecklar nu ett gelélikande lager som kallas vernix, det skyddar huden från fostervattnet. Under mjölktänderna bildas de permanenta tänderna.

Egna reflektioner: 

Visst börjar det synas rejält att jag är gravid! Ena dagen har jag en väldigt rund och go mage och andra ser det ut som att jag ätit lite för mycket. Det varierar från dag till dag, vet inte vad det beror på, kanske tarmarna, vad jag äter osv. Men det är ialf inget jag kan gömma på något sätt mer. Magen är där den är och alla ser den.

Har börjat få sånna klappningar av folk som spontant ser en. Det är lite ovanligt så klart då man inte är van vid att folk tar på en men det är verkligen något särskilt med att vara gravid. Alla omring en har en helt annan inställning till en. På jobbet brukar folk alltid heja med ett leende men nu är det något särskilt i ögonen också, något slags ”tycka om dig” som jag inte är van vid sen tidigare. Man är extra fin nu eller något sådant.

I början av veckan, måndag rättare sagt var vi ju på RUL och fick då veta att det är en son jag går och bär på i magen. Så overkligt att se hur mycket han har växt sen sist vi var och tittade på honom på KUB i runt v 12-13. Det ligger en riktigt bebis inom mig och växer, suger på tummen, kliar sig, puttar lite lätt med sina söta fötter mot min rygg… Moderkakan är i framvägg precis som barnmorskan sa sist och det såg man ju verkligen en tjock hinna ovanför bebisen, inte konstigt att det dämpar så mycket av rörelserna i magen.

Annars har jag haft lite halsbränna, ont i ryggslutet mot höger sidan, har det hela tiden nu, när jag sitter halvliggandes, sen får jag låsningar när jag ska upp. Får ont av att ligga på rygg, så det går inte längre.

Annars är allt som det ska antar jag. Jag smörjer in min mage varje dag, det är mjukgörande för huden på magen. Har lite växtvärk ibland.

 

Viktförändringen denna vecka är : -200 gr

Total viktförändring sen start: +2,2 kg

Annonser

En reaktion på ”Vecka 20

  1. Kul att det börjar synas lite och inte bara är en svullen liten mage.
    Känner igen detta med att folk helt plötsligt såg en på ett annat sätt när man var gravid.

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s