Vecka 21

Ja då var det dags att uppdatera även för vecka 21. Skulle egentligen ha gjort det redan i fredags då dessa uppdateringar blir lite sena, är ju snart färdig med vecka 22 och har ännu inte skrivit om v 21! 🙂 Idag är jag ialf 21 fullgångna veckor och 4 dagar alltså v21 +4.

Vecka 21

Kroppen: Vissa kvinnor får vattenansamlingar under den senare delen av trimestern. Det kan man avhjälpa genom att dricka mycket, på så sätt rensas kroppen från slaggprodukter. Halsbränna och sura uppstötningar är också ganska vanligt, undvik fet eller starkt kryddad mat. Mindre mål och mineralvatten kan lindra. På apoteket finns det tabletter och flytande medicin som neutraliserar magsyran.

Fostret: Nu överförs antikroppar från mammans blod till fostrets för att skydda det vid födseln. Fostret har nu alla sina kroppsdelar på plats och ligger och samlar på sig mer fett som näringsreserv. Hjärnan har i stort sett fått alla sina nervceller. Nervcellerna utvecklas framför allt under veckorna 10–20. Detta är en extra känslig tid, men efter det är risken för hjärnskada mycket liten. Barnet är fortfarande väldigt outvecklat och skulle inte kunna överleva utanför din mage.

 

Egna anteckningar/bild: 
Bjussar på 3 bilder denna vecka. Iofs kanske det inte är rättvist för jag är ju faktiskt i 4 dagar in i vecka 22 men ja man kan inte hinna med allt! 🙂 Jag har haft en busy vecka denna vecka och inte hunnit med att ta bilder först imorse.
Men hur har vecka 21 varit då kanske jag ska beskriva. Ärligt talat har det inte varit så  mycket nytt denna vecka mer än spurten i tillväxten. Jag har gått upp 2 kg på en vecka och min mage har växt enormt på denna vecka. Det syns väldigt tydligt på dom veckobilder jag tar i underkläder framför allt, hur magen har blivit rundare och kommit upp ytterligare.
Halsbränna har varit med mig hela veckan, lite störigt då det faktiskt blir rätt svårt att andas till och från men man kan tyvärr inte göra så mycket åt det. Ska höra med barnmorskan om det är ok att ta medicin som samarin vid riktigt jobbig halsbränna.
Vad gäller bebisen så har jag känt tydliga sparkar nu. Buffar i magen, och det har till och med känts utanpå. Han är fortfarande ganska lugn, och snäll så det känns inte som karate-sparkar ännu utan snarare som att han ibland puttar på mig inifrån. Har dock inte lyckats fånga några buffar så sambon kan få känna då det mest varit sporadiskt och plötsligt, särskilt när jag legat i säng inför sovdags. Men det blir allt mer så jag kan inte tänka mig att det är långt kvar tills det känns mer ofta och rejält så även sambon får känna…
Ryggen fortsätter att värka som tidigare, kvällstid mer dagtid lite mindre.
Sammanlagda viktökningen hittils till vecka 22 är 4,2 kg och det är väl egentligen inget att sura över. Kläderna sitter som vanligt, men magen och brösten har ju växt rejält så det är där dom extra kg har landat… 🙂 Är nyfiken på vad barnmorskan ska säga imorgon, och vad hon kommer att ta upp med oss…
Har nog inte så mycket mer att tillägga just nu. Jobbar vidare som vanligt och är ganska pigg och nöjd med tillvaron just nu…
Annonser

4 reaktioner på ”Vecka 21

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s