Vecka 24

Då är det dags att gå in i en ny vecka och lämna vecka 24 bakom mig. Går in i vecka 25 och ärligt talat låter det så mycket i mina öron nu att jag börjar känna lite panik över hur fort tiden går. Jag var ju nyss i vecka 15? Vart tog dessa 10 veckor vägen? Något man kan konstatera idag är ialf att det har hänt en hel del sen vecka 17 tex. Jag kommer att uppdatera med ett annat inlägg senare idag med en jämförelsebild på då och idag, för visst har man växt på dessa få veckor!

Vecka 24

Kroppen: Om du hittills inte funderat så mycket över det här med att vänta barn, blir det mer uppenbart nu när magen blir större. Du har nu gått upp 5–7 kilo, vissa ännu mer. Det är vanligt med ryggproblem, till exempel att du känner dig trött eller har ont i svanken. Foglossning är en annan vanlig åkomma under graviditeten. Det beror på att brosket i fogarna som håller ihop bäckenbenen luckras upp något av graviditetshormonerna för att ge plats åt barnet när det sedan ska födas. Man blir överrörlig i bäckenlederna och kan få smärta och inflammation när bäckenbenen gnider mot varandra. Skulle det drabba dig får du försöka ta det lugnare och anpassa dig till vad kroppen klarar av. Efter förlossningen är det extra viktigt att inte belasta bäckenet för mycket genom att till exempel bära tungt, på så sätt kan fogarna läka. Man kan känna av hur livmodern drar ihop sig och blir stel ibland, så kallade förvärkar, livmodern tränar på detta sätt upp sig inför förlossningen. Ibland kan vibrationer eller gropigt underlag från när man åker bil framkalla förvärkar, men det är helt naturligt.

Barnet: Vikten har ökat markant på senare tid och barnet väger nu runt 600 gram och är cirka 30 centimeter långt. Barnet ska de resterande veckorna femdubbla sin vikt. Nu utvecklas svettkörtlar, men huden är fortfarande så pass tunn med bara lite fett så det ljumna vattnet är perfekt. Naglar på både fingrar och tår börjar växa ut.

Egna anteckningar/bild:

Hej! Mitt namn är Nelia och jag är nu officiellt en tjockis! Ja, ja ni behöver inte oroa er, jag säger det med glimten i ögat. Men ärligt talat är det lite ovant att vara så här stor. Jag har aldrig vägt så mycket som jag väger just nu. Dock kan jag glädja mig över min smickrande form av kroppen, för jag ser inte tjock ut, inte i mina egna ögon ialf, utan jag ser bara gravid ut. Men jag har ialft under vecka 24 kommit upp till en ökning på 7kg totalt sen graviditeten, snacka om att jag håller mig på pricken på det familjeliv skriver. Förvisso skriver dom 5-7kg, 5 var det förra veckan, 7 denna, en ökning på 2 kg på en vecka men enligt normen på något sätt så det känns ok.

Annars har jag mått så där under veckan, tröttheten av att bära tungt börjar väl ta ut sin rätt, jag har haft rejäl halsbränna och sura uppstötningar, det lixom värker i övre delen av magen, där tarmarna är nu inpressade mot. Stackars tarmar! Av dessa krämpor har jag gått över till att dricka mjölk (!), jag som inte ens gillar mjölk, äta yoghurt, och andra mejeri produkter det lindrar och det märkbart! Magen har växt denna vecka, jag känner det så väl, hur det stramar på kvällarna, och hur den ibland känns som en uppblåst ballong.

Ryggen har värkt, även längre ner, mot tjejdelarna mot bäckenbenen under, det har känts som efter att man cyklat längre sträcka utan att ha cyklat på bra länge, då slår man mot dom benen och det brukar göra ont i efterhand, så har det känts för mig utan cykling. Men det kommer och går lite. Lederna är lite jobbiga va gäller extra vikten, och det rådande väder som är, höst brukar vara ganska jobbig årstid, det varierande väder sätter sig tungt på kroppen, och påverkar varje dag. Fötterna är värst då jag inte kan trampa ner på tårna riktigt.

Annars är jag rätt nöjd och glad med livet. Vi har inhandlat lite grejer till bebis som tex babyskydd som nu står redo i vårt förråd. Sen har vi börjat planera hur vi ska lösa det där med spjällsäng, skötbord osv. Jag har ansökt om föräldraledighet också. Så om allt är ok så jobbar jag november ut, om jag inte blir sjukskriven innan på grund av mina leder.

Känner bebisen fortsatt som vanligt, har nu en dagsrytm han följer. Han är världens snällaste så långt, inte alls flaxig och jätte aktiv utan buffar lite då och då ibland, busar lite.

Det får nog vara allt för denna vecka!

Annonser

4 reaktioner på ”Vecka 24

 1. Jag tycker att du är jättefin 🙂 Själv gick jag upp nästan 20 kg under graviditeten men kände mej aldrig ”tjock”, utan bara stor och klumpig. Ganska jobbigt var det allt.

  Och angående det där med mjölk, det är ju så himla fantastiskt att kroppen vill ha det till bebisen. Jag dricker inte heller mjölk normalt men som du så gjorde jag det under graviditeten, i mängder 😛

  Gilla

 2. Jag tycker att du är jättefin 🙂 Själv gick jag upp nästan 20 kg under graviditeten men kände mej aldrig ”tjock”, utan bara stor och klumpig. Ganska jobbigt var det allt.

  Och angående det där med mjölk, det är ju så himla fantastiskt att kroppen vill ha det till bebisen. Jag dricker inte heller mjölk normalt men som du så gjorde jag det under graviditeten, i mängder 😛

  Gilla

  1. Tack Kajsa va du är snäll! 🙂 Känner mig faktiskt inte tjock eller ful ännu, trodde jag skulle göra det, men det är ok, jag tycker det mesta ändå har varit magen så det känns helt ok! Sen tänker jag hela tiden, att så här blir det bara 3-3,5 mån till sen får jag tillbaka min kropp och då blir det hård träning! 😀

   Gilla

 3. Tack Kajsa va du är snäll! 🙂 Känner mig faktiskt inte tjock eller ful ännu, trodde jag skulle göra det, men det är ok, jag tycker det mesta ändå har varit magen så det känns helt ok! Sen tänker jag hela tiden, att så här blir det bara 3-3,5 mån till sen får jag tillbaka min kropp och då blir det hård träning! 😀

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s