Vecka 25

Ännu en vecka har passerat och det har den gjort väldigt snabbt och obemärkt. Det känns lite som att när kroppen får annat att tänka på än graviditet så försvinner tiden fort, utan att det märks något särskilt. Vecka 25 var en bra graviditetsvecka!

Vecka 25: 

Kroppen: Placeringen av livmodern är vid denna tidpunkt ungefär 2-3 fingerbredder ovanför naveln. Barnmorskan mäter magens mått på ett speciellt sätt som kallas symfys-fundus mått. Man mäter det från blygdbenets topp upp till livmoderns övre del. Siffran skrivs upp och bildar sedan en alldeles egen tillväxtkurva. Vid den här tidpunkten är det vanligt att man får höra barnets hjärtljud på barnmorskemottagningen för första gången, genom en apparat som gör att ljudet hörs i hela rummet. Barnets puls ligger omkring 150 och hjärtljudet låter som en galopperande häst. Man mäter även sitthöjden på barnet, genom att mäta avståndet och blygbenet och övre delen av livmodern.
Om du oroar dig inför förlossningen är det dags att börja fundera över hur du kan förbereda dig och vilken hjälp du vill ha. Som partner till en gravid kvinna börjar graviditeten också bli mer påtaglig. Vissa kan känna av liknande symtom som kvinnan har haft, till exempel illamående och viktuppgång.
Blivande föräldrar kan börja fundera över om man vill gå någon föräldrakurs och eventuellt anmäla sig till det
Om du har extra tungt arbete kan du ha rätt till gravidpennning (tidgare havandeskapspenning) från 60 dagar innan beräknad förlossning. Vill du kunna planera i god tid kan du skicka in din ansökan om gravidpenning redan nu till försäkringskassan.

Barnet: De flesta av barnets organ är färdigutvecklade vid denna tidpunkt och barnet kan nu överleva om det skulle födas. För tidigt födda barn har emellertid svårt att hålla värmen och lungorna är långt ifrån färdigutvecklade. Könsorganen för både pojkar och flickor är färdigutvecklade och barnet kan knyta sina händer och få tag på sina fötter.

Egna anteckningar/bild:
Så dags att summera vecka 25. Helt ärligt talat har jag inte så mycket att säga om just graviditeten denna vecka. En behaglig gradivitetsvecka måste jag säga. Jag blev rejält förkyld och det är väl kanske det som gjort det men då har all fokus gått över till det istället för magen.
Har inte haft någon halsbränna, har inte haft någon jobbig växtvärk i magen, ryggen har varit mycket snällare och ja förutom mina vanliga krämpor som ledvärk har allt känts väldigt bra denna vecka. Magen har inte växt så mycket, jag känner av det ganska väl när det väl drar igång. Det är lite som att jag känner hur min livmoder töjs ut, jag är väldigt känslig person vad gäller mina innerdelar och det har varit väldigt lugnt denna vecka, förutom all bebis känsel.
Sonen och jag kommunicerar dagligen med varandra. Han buffar rätt hårt och ofta nu, eller ja han följer fortfarande sin dagsrytm men man känner så väl numera. Jag lyckades filma några buffar denna vecka, det är så synligt på magen nu när han drar igång. Sen har jag också börjat märka av hickan på ett annat sätt än förut nu känner man den i hela magen, rycker och håller ett ganska jämt tempo tills det slutar. Varje gång min T har försökt lägga handen på eller satt sig för att också känna så slutar lilla busfröet, han jäklas visst med pappa! 🙂
Vikten bekräftar att det inte växt så det knakat denna vecka då det är + – 0 på vågen denna vecka. Ingen förändring. Jag är ganska glad över det för jag var rädd att ökningarna skulle fortsätta nu varje vecka.
Annars är det barnmorskedags idag kl 15. Vet inte exakt vad vi ska kolla men lär väl visa sig … 🙂
Det får va allt för denna vecka!
Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s