Lämna plats åt gravida, gamla och rörelsehindrade i kollektivtrafiken

Bild lånad av sl.se

 

Jag har under hela min graviditet som nu är alltså ca 8,5 månader lång undrat och observerat runt mig när jag åkt kollektivtrafik i Stockholm. Jag vet att det första månaderna knappt syns att man är gravid och därmed tänkte jag att det är även därför ingen någonsin erbjuder plats till mig när tunnelbanan är överfull. Men tiden går, och inget förändras.

Nu, så här långt gången i graviditeten är min mage så stor att jag knappt får igen min gravidjacka som är gjord för gravidmagar, så det är inte det att folk inte ser att jag är gravid, för det gör dom. Det måste vara något annat.

Vi lever verkligen i en egoistisk värld, där man bara tänker på sig själv och ingen annan. Där individen har glömt bort att vi faktiskt är en del av något större. Att vi lever tillsammans i detta land, delar på allt, men spelar som att världen endast kretsar runt enskilda individer.

Förvisso började min uppfostran i två helt andra länder. Men där fick jag lära mig att vara hänsynsfull mot andra, att lämna plats till äldre, gravida och rörelsehindrade på tunnelbanan/bussen/pendeln. Att hjälpa äldre människor med att öppna dörrar när man går in i affärer, eller fråga om dom behöver hjälp att bära. Lika är det för mammor med barnvagnar som behöver hjälp med att gå på och av på bussen eller upp och ner för trappor i tunnelbanenedgångarna. Det må vara den uppfostran som ligger djupt rotad.

Inte först jag blev gravid insåg jag hur dåligt sådant fungerar här i Sverige. För hittills har jag fått hänga och hålla i mig i fullproppade tunnelbanor med magen i vädret, rädd att någon ska klämma in mig, eller att jag ska svimma av för det är så fruktansvärt varmt och kvavt så man inte får någon luft. Jag har stått och hållit i mig hängande över folk utan att någon ens tittat på mig. Stora friska karlar sitter och stirrar ut i fönstret, (där det inte är något annat än mörker när man åker i tunnlarna) och försöker allt dom kan att undvika min blick.

Då jag har foglossning och ofta ont i ryggen, så är det inte det lättaste att stå upp hela resan, och många gånger har jag känt mig så besviken och frustrerad att jag haft lust att säga högt, ”Är det ingen som känner sig manad att lämna plats?”… Min man säger att det är just så jag ska göra, gå och be folk ställa sig upp, men ska man behöva vara så jobbig? Gå och kräva plats av folk? Särskilt på platserna som är avsedda för gamla och gravida? Eller borde man inte ha vett nog att förstå det själv? 

Så fort en plats blir ledigt är det ibland så att folk trängs före för att ta den. Ja, så är det, jag har varit med om det ett antal gånger. Jag suckar bara djupt och står kvar och tittar på människan med en sorg i blicken, för visst är det sorgligt när man ”tävlar” om platser på tunnelbanan.

8de månaden är igång och jag fortsätter undra hur lång tid det ska gå innan den där första gången ska ske för mig. Kommer den att ske ens under denna graviditet? Kommer någon nånsin vara hänsynsfull och lämna plats? Denna person som gör det kommer att få en stor eloge av mig. Ett stort tack! Hoppas verkligen det fortfarande finns sådana människor där ute i vårt stressiga självupptagna samhälle…

 

Annonser

10 reaktioner på ”Lämna plats åt gravida, gamla och rörelsehindrade i kollektivtrafiken

 1. Ah det är sorgligt, för jag har för mig att det inte alltid varit så här. Men allt mer tid som går allt mer ser man att folk skiter fullständigt i att visa hänsyn för varandra. Individsamhället blir allt mer ett faktum. Det kommer ju inte att funka i längden en dag kommer det att bita en i baken… Men en sak man kan tänka på som blivande förälder är att lära ens barn att visa hänsyn och inte vara en egoist.

  Gilla

 2. Kan inget annat än att hålla med, jag är i 6:te månaden & nu syns min mage rätt bra & samma här, inte en kotte reser sig, alla undviker ögonkontakt & låtsas som om inget. Vi lever i ett egoistiskt samhälle där man ser till sitt egna behov innan andras. Jag har märkt hur fler & fler äldre faktiskt skriker högt ut att de behöver sitta för att någon ska resa sig. Att det ska komma till den punkten. Herrejösses. Speciellt vi i vårt civiliserade värld! Nä, det är bra sorgligt!

  Gilla

 3. Tänkte precis samma sak i förra veckan när jag åkte bussen här i Göteborg, ingen har erbjudit sig sin plats än… Lovar att återkomma ifall det händer. Hang in there!
  Kramar.

  Gilla

 4. Kan inget annat än att hålla med, jag är i 6:te månaden & nu syns min mage rätt bra & samma här, inte en kotte reser sig, alla undviker ögonkontakt & låtsas som om inget. Vi lever i ett egoistiskt samhälle där man ser till sitt egna behov innan andras. Jag har märkt hur fler & fler äldre faktiskt skriker högt ut att de behöver sitta för att någon ska resa sig. Att det ska komma till den punkten. Herrejösses. Speciellt vi i vårt civiliserade värld! Nä, det är bra sorgligt!

  Gilla

  1. Ah det är sorgligt, för jag har för mig att det inte alltid varit så här. Men allt mer tid som går allt mer ser man att folk skiter fullständigt i att visa hänsyn för varandra. Individsamhället blir allt mer ett faktum. Det kommer ju inte att funka i längden en dag kommer det att bita en i baken… Men en sak man kan tänka på som blivande förälder är att lära ens barn att visa hänsyn och inte vara en egoist.

   Gilla

 5. Vad jag känner igen mig i ditt inlägg! Jag är helt förfärad över hur lite hänsyn folk tar till varandra. För mig är det SJÄLVKLART att lämna plats till någon som inte är fullt lika rörlig som jag. Jag har många gånger stått och svajat med min höggravida mage medans (till synes iaf) friska unga män bara sitter där och stirrar ner på sin smartphone. Hur tydligare kan det bli att jag är gravid än när jag är i 8:e samt 9:e månaden?

  Kanske är det en kulturell sak. Förr fanns det här men i det mer och mer egotrippade och individualiserade samhället vi lever i idag så har hänsynen (och modet) försvunnit. Jag försöker att själv vara en bra medmänniska och resa mig, hålla upp dörren o dyl. OCH påtala det för vänner och familj 🙂 Spread the word!

  Gilla

 6. Vad jag känner igen mig i ditt inlägg! Jag är helt förfärad över hur lite hänsyn folk tar till varandra. För mig är det SJÄLVKLART att lämna plats till någon som inte är fullt lika rörlig som jag. Jag har många gånger stått och svajat med min höggravida mage medans (till synes iaf) friska unga män bara sitter där och stirrar ner på sin smartphone. Hur tydligare kan det bli att jag är gravid än när jag är i 8:e samt 9:e månaden?

  Kanske är det en kulturell sak. Förr fanns det här men i det mer och mer egotrippade och individualiserade samhället vi lever i idag så har hänsynen (och modet) försvunnit. Jag försöker att själv vara en bra medmänniska och resa mig, hålla upp dörren o dyl. OCH påtala det för vänner och familj 🙂 Spread the word!

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s