Föräldrautbildningen…

Förra veckan på tisdagen och idag har jag och maken besökt vår MVC för att gå på en föräldrautbildning. Den var på några timmar och hölls av en av MVCs barnmorskor. Vi var ca 8 par som var med, alla beräknade allt från 22 december till 29 januari.

Första tillfället av föräldrautbildningen tog vi upp förväntningarna inför föräldraskapet,positiva och negativa bilder vi har och detta fick vi klura på i tre separata grupper, med oss fick vi några bilder som vi skulle titta på och prata om i grupperna.
I efterhand fick vi prata tillsammans alla runt i en ring, och barnmorskan visade upp alla bilderna samt skrev upp olika ord och punkter som vi berörde. Intressant men väldigt givna saker som dom flesta hade samma uppfattning om.

Nästa del av denna utbildningstillfälle blev att prata om förlossningen. Inte så mycket själva skedet och hur det ska gå till, det berörde vi ytligt då det är sådant man kan läsa sig till i böcker eller få info om på förlossningen man valt att föda på. Vi pratade istället om varandras oro inför den stora dagen, olika förväntningar, olika frågor som dök upp och funderingar som florerade i huvudet, alla fick gå cirkeln runt, och säga vad dom tänkt på inför förlossning och om dom har någon oro inför något särskilt.

Oron jag känt har väl varit att man inte har kontroll över saker och ting, eller när det ska starta. Andra oroade sig över hur man ska ta sig till förlossningen om det skulle bli krisläge på nyårsafton. Osv osv. Intressant att höra hur andra som likt vi väntar i början på året har liknande funderingar.

Andra tillfället av utbildningen, som var idag, handlade för det mesta om amning och första tiden med bebisen hemma. Vi fick börja med att prata om amning tillsammans vi mammor och pappor för sig och sen prata alla som grupp, och ta upp diverse frågor kring amning. Vi fick också titta på amningsfilm, och prata efter det lite om förväntningarna inför amning, samt fick provamma en 3,8kgs docka.

Mycket som berördes var sådant jag redan visste om amning men lite nytt fick jag med mig hem. Men jag har ju läst på en del om amning just för att det är en bit som jag tänkt på en del och hoppas ska fungera bra när vi väl kommer igång med det här hemma.

Andra delen av utbildningen pratade vi om första tiden hemma med bebis osv. Bland annat ett ämne vi berörde var plötsligt spädbarnsdöd. Något jag var snabb med att fråga mer info om då jag hört så mycket om hur det tidigare var meningen att bebisar skulle sova på mage, och nu på rygg osv, så jag frågade om ursprunget av detta osv.

Väldigt intressant information fick vi veta, bland annat att detta mest var ett problem i västvärlden och knappt var förekommande i öst. Ni vet ju att jag är född i Vitryssland så jag blev väldigt uppmärksam och lyssnade noga när barnmorskan upplyste om denna punkt. Mycket forskning hade gjorts och man hade efter alla studier kommit fram till att skillnaden på öst och väst var att i öst låg barnen oftast lindade och alltid på rygg, i väst låg barnen och sov på mage och så fort man även i väst började med ryggläget så sjönk plötslig spädbarnsdöd drastiskt. Jag satt och lyssnade häpet. Tänka sig hur pass mycket vissa saker spelar roll för dom små!

Synd att det bara är 2 tillfällen med föräldrautbildning, jag önskar nog att det fanns lite samtalsgrupper för bara mammor med. Så fort vi fick vara själva i rummet var det så skönt att prata om allas magar, upplevelser, sömn, wacko drömmar och upplevelser inför den stora dagen. Men vem vet vi kanske syns igen och hamnar i samma mammagrupp…

 

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s