Saffranskaka

Ville baka något igår kväll men orkade inte och hade svårt att komma på vad det va jag ville baka så det blev inte något.

Istället kände jag efter idag och tänkte att en god saffranskaka är något jag var sugen på. Sagt och gjort snodde jag ihop en fort.

20121124-221204.jpg

Resultatet blev över förväntan! Jag har aldrig tidigare lagat en saffranskaka och att få till den så god och luftig var verkligen super kul!

Maken var så nöjd, och prisade kakan! Hans mamma brukar laga sådan när vi hälsar på och han sa att den var godare än nån saffranskaka han tidigare ätit. Man blir så glad att höra! 😉

20121124-221316.jpg

Eftersom jag fick förfrågan om receptet lägger jag självklart ut den. Receptet kommer från boken Sju sorters kakor (min personliga favorit och en riktig klassiker i bakboksväg).

SAFFRANSKAKA:

Ungstemperatur på 175 grader, varmluft 175 grader.

200 g margarin/smör (jag använder smör)
1 pkt saffran (0,5 g)
(sockerbit)
2 ägg
3 dl socker
1,5 dl mjölk
4 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
(Florsocker)

  • Smörj och bröa en slät, rund form med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter.
  • Smält matfettet och låt svalna.
  • Stöt saffranet i en mortel, gärna med en sockerbit.
  • Vispa ägg och socker poröst. Tillsätt saffran, matfett och mjölk.
  • Blanda mjölet med bakpulvret och rör ner det i smeten.
  • Häll allt i formen.
  • Grädda i nedre delen av ugnen i ca 45 min.
  • Sikta ev. över florsocker när kakan ska serveras.

Smaklig spis!

8 reaktioner på ”Saffranskaka

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s