Lyxiga saffransbullar med mandelmassa…

För ett år sedan smakade jag på några bullar som en kollega hade med sig till jobbet för fika en dag. Jag tog receptet och gjorde bullarna själv, för ca ett år sedan. Nu ett år senare kom min man på att vi inte gjort bullarna på väldigt länge och att det vore perfekt att baka dessa inför första advent. Sagt och gjort, så drog vi igång baket så fort jag kom hem från jobbet idag. Jag orkade inte göra så mycket mer än det enklaste som blanda ingredienser och pensla ägg osv, medan maken fick knåda deg och kavla (min rygg håller inte längre).

PicasaUp

Degen jäste sig rejäl och blev riktigt fin!

PicasaUp

Rejält med mandelmassa fick vi riva på !

PicasaUpInnan bullarna fick åka in i ugnen penslade vi på med ägg , la på mandel och pärlsocker.

PicasaUp

Färdiga bullar! Doftade super gott, och blev riktigt fina!

Självklart ska jag dela med mig av receptet!

Lyxiga lussebullar 

ca 50 stycken

50 g jäst
100 g smör
5 dl mjölk
250 g lätt Kesella
2 påsar (1 g) saffran
1,5 dl socker
0,5 tsk salt
ca 17 dl vetemjöl

Fyllning:
ca 150 g smör
500 g mandelmassa

Pensling:
2 ägg
hackad mandel
pärlsocker

Smula jästen i en degbunke. Smält smöret i en kastrull. Tillsätt mjölken och värm till fingervärme, 37 grader. Häll degspadet över jästen. Rör om så att jästen löser sig. Tillsätt Kesella, saffran, socker, salt och det mesta av mjölet. Arbeta degen tills den blir blank och smidig och släpper från bunkens kanter. Tillsätt ev. mer mjöl. Låt jäsa övertäckt i ca 40 min. Arbeta ihop degen på mjölat bakbord och kavla ut två stora plattor. Bred smör på dessa och riv över mandelmassa. Rulla sedan ihop plattorna och skär bullar och lägg i formar. Låt jäsa övertäckta i ca 30 min. Sätt ugnen på 225 grader. Pensla med uppvispat ägg. Strö på mandel och pärlsocker Grädda mitt i ugnen 8-10 min.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s