Vecka 36

Lämnar vecka 36 bakom oss och kliver nu rakt in i vecka 37 nedan kommer sammanfattning av vecka 36 både enligt familjeliv och mig själv.

Vecka 36

Kroppen: Nu står livmodern i regel som högst och det kan kännas som om alla organ är ihoppressade till bristningsgränsen. Livmodern når ända upp till bröstbensspetsen.
Under hela graviditeten har säkert tankar runt förlossningen funnits mer eller mindre. Det känns säkert som om du har varit gravid bra länge nu och förlossningen börjar kännas allt mer aktuell. Vissa ser med spänning fram emot förlossningen medan andra har blandade känslor. Det är bra att ta reda på vad som händer under de olika skedena under förlossningen. Till exempel hur du kan hantera och möta smärtan och vilka smärtlindringsmetoder som finns att tillgå.
Det kan kännas skönt att ha en väska färdigpackad när det är dags att åka in till förlossningen. I den kan du packa saker som journal från barnmorskemottagningen, olja till massage, tjocka strumpor/tofflor, mjukisbyxor, tandborste och tandkräm, hårborste, hårsnoddar, tvål och schampo, amningsbehå och amningskupor, matsäck och kamera.

Barnet: Nu väger barnet mellan 2200-2500 gram och längden är ungefär 45 centimeter. Barnet kan börja röra sig mindre nu, de stora rörelserna ersätts ofta med små stötar från fötter och knän. Tänk på att det är karaktären på fosterrörelserna som ändras, dock ej frekvensen. Vid avsaknad av eller minskade fosterrörelser ska du ALLTID kontakta förlossningen eller din MVC. Man kan få fin kontakt med barnet inne i magen, om man till exempel puttar lite på något som kan vara barnets fot kan man få en reaktion tillbaka. Kanske tar barnet bort foten för att sedan placera den på samma ställe igen.

Egna anteckningar/bild:

Nåja dags att sammanfatta veckan även från mitt perspektiv. Vecka 36 påbörjades med att jag avslutade arbetsveckan och gick på mammaledighet. Så underbart skönt att nu få vara ledig heltid. Barnvagnen hämtades ut på lördagen, och jag var helt slut efter den dagen, ryggen värker så fort jag står på benen och gör något utöver stå i 5 sekunder. Så det är konstant numera.

Bebisen och jag har kontakt genom magen dagligen. Rörelserna blir allt mer subtila. Jag känner när hans fot eller ben åker runt i magen samma när han byter sida från höger till vänster (ryggen alltså).

Det senaste denna veckan dock va gäller bebis är att jag flera gånger känt andningsrörelse utanpå magen, ganska snabb upp och ner gungande där ryggen är och hur jag vet det är ju att jag sen känner hickan när han börjar hicka efteråt. Jag har läst att bebisen tränar på rörelsen inför den stora dagen, så det har verkligen varit kul att kunna se det på magen!

Jag tror jag har känt vad som är ”sammandragningar” , tror jag har haft liknande tidigare, bara inte förstått det utan trott bebis lägger sig konstigt, men nu har det varit ganska ofta så jag börjar misstänka att det är dom berömda sammandragningarna. Magen blir hård och den känns i vägen, hur jag än lägger mig så är den lixom trång och hård. Hade det en bra stund under dagen idag och fick till slut lägga mig i soffan och vila en stund liggandes nu är magen mjuk igen, så ja det är nog det som sagt.

Sover rätt risigt om nätterna, magen blir hård som sagt och ja det går inte att hitta ro i kroppen riktigt. Men så sen närmare morgonen brukar det släppa och jag får faktiskt sova till 11-12. Tur man är ledig!

Under veckan har jag besökt barnmorskan och fick veta att alla värden är bra och sf måttet låg på 36 cm alltså enligt veckan. Hjärtslagen pigga och bebisen vaken under undersökningen, vi kände på huvudet, och den är lika fixerad som tidigare, och känns allt större.

Viktuppgång enl vägningarna hos BM uppgår nu till 14 kg totalt och hon tror att jag kommer att öka ca 2-3 kg till innan det är dags att föda.

Ska bebisen ut ur mig snart?? Känns ganska läskigt att tänka så! 🙂

Har under veckan också läst på massor om förlossningen och även pratat om det med barnmorskan. Tänkte under helgen också skriva förlossningsbrev och börja packa bbväskan tillsammans med maken som äntligen är ledig några dagar.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s