Vecka 38

Swoosh! Vecka 38 drog förbi och vi är nu några dagar ifrån julafton och på väg in i slutet av december! Helt otroligt vad det går undan. Men så är det ju varje år! December innebär alltid massa mys och förberedelse inför födelsedagarna och jul!

Vecka 38

Kroppen: Nu närmar sig förlossningen med stormsteg. Se till att du vet var din partner befinner sig och att du lätt kan få kontakt.
När barnets huvud har ställt in sig brukar det bli lite lättare för den blivande mamman att andas och äta igen eftersom det blir lite mer plats upptill i magen. Allt fler känner förvärkar. Det som skiljer förvärkar från sammandragningar är att värkarna oftare gör ont. Först blir magen hård, precis som tidigare, men efteråt kan en molande känsla finnas kvar. Smärtan sitter långt ner i magen eller ländryggen och påminner om mensvärk. Långt ifrån alla får dock någon förvarning om att förlossningen är på gång. När du väntar ditt första barn är det vanligast att barnet kommer efter beräknat datum. Är du omföderska föder du statistiskt sett nästa barn två till tre dagar tidigare.

Barnet: Nu är barnet helt fullgånget och navelsträngen är cirka 50 cm lång.

Egna anteckningar/bild:

 

Jaha då är det dags att sammanfatta vecka 38. Ärligt talat finns det inte så värst mycket att uppdatera om. Veckan har varit ganska så händelselös vad gäller mig och graviditetens utveckling. Förutom att jag känt mig mer svullen och haft rejält svårt med att gå längre sträckor i snön har det inte hänt så mycket mer. Jag har börjat känna trycket ner i nedre regioner när jag är ute och rör mig, det är riktigt skumt då det känns som att ungen skulle kunna ramla ut när som helst. Men ja det är klart han ligger ju långt ner så det är väl hans huvud som trycker ner så rejält.

Magen har fortsatt växa och enligt barnmorskan idag så var sf måttet fortsatt enligt veckan alltså ligger på 38, blodtrycket på 120/70 och lågt blodsocker. Hon kände och klämde och bebis puttade tillbaka, hjärtat slog på raskt som vanligt och det var ingen protein i urinen, fastän jag svällt upp ytterligare sen sist vi sågs.

Viktuppgången uppgår nu till totalt 17 kg. Antar att jag kommer att lägga på mig lite till då jag lägger på mig vatten nu men hon pratade om det hela tiden att man kissar ut all denna vätska dom första dagarna. Hoppas verkligen det är så där som BM säger…

En till träff är inbokad med barnmorskan till 3/1 2013 på BF dagen så vi får väl ses då med… för jag tror ju att han kommer att ligga kvar till januari! 😉

Annars är det som vanligt med allt annat, fortsatt foglossning, ont både fram i blygdbenet och bak i fogarna, halsbränna från helvete och ont i händer/handleder för svullnad och mitt vanliga ”vinter ont i lederna”… Sover si så där lite olika från natt till natt.

Aja, sista dagarna nu så det är bara och bita ihop!! 😉 På söndag blir även denna mom to be 27 år gammal!

Annonser

8 reaktioner på ”Vecka 38

 1. Hoppas hoppas hoppas! Kan knappt böja mina fingrar snart, så svullen och så värker då lederna, så det ska bli skönt att få tillbaka sin vanliga kropp snart, men lite mindre påfrestning för lederna.

  Vi får hålla tummarna att han vill ut snarast efter 3/1! 😉

  Gilla

 2. Jadå! Typ 90% av vätskan kommer ut under första dagarna! Tänk hur mkt man svettas under tiden också 😉

  Magen har sjunkit rejält tkr jag! Och hoppas också du får gå på sista besöket (men inga fler ;D).

  Gilla

 3. Jadå! Typ 90% av vätskan kommer ut under första dagarna! Tänk hur mkt man svettas under tiden också 😉

  Magen har sjunkit rejält tkr jag! Och hoppas också du får gå på sista besöket (men inga fler ;D).

  Gilla

  1. Hoppas hoppas hoppas! Kan knappt böja mina fingrar snart, så svullen och så värker då lederna, så det ska bli skönt att få tillbaka sin vanliga kropp snart, men lite mindre påfrestning för lederna.

   Vi får hålla tummarna att han vill ut snarast efter 3/1! 😉

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s