Vecka 39

Då har vi dragit förbi julveckan, födelsedagsveckan och förbi massa dagar då vi egentligen inte ville att bebis skulle råka titta ut på. Det känns helt ok att han ännu ligger i magen och gottar sig, och att vi nu har gått fulla 39 veckor!

Vecka 39

Kroppen: Bestäm dig för att du är klar att föda ditt barn! Nu är du klar med förberedelser och du är redo. Känslomässigt känner man ofta blandade känslor, man är otålig samtidigt som man kan känna rampfeber.
Livmodertappen har i regel börjat mogna och mjukats upp för att underlätta förlossningsarbetet, i vissa fall försvinner den helt. Slemproppen kan lossna, men det är ingen garanti att förlossningen är på gång. Om den lossnar i tidigt skede kan den till och med återbildas. Slemproppen bildas i vecka fyra för att skydda ingången till livmoderhalsen. Den kan vara alltifrån genomskinlig i en geléaktig konsistens till brun-, röd- eller grönfärgad. Den kan även komma ut i små omgångar och vissa märker inte ens av den.

Barnet: Det duniga hår som hittills täckt barnets hud försvinner och hudens rynkor är utslätade. Barnets avföring ”mekonium” som samlats i tarmarna består av en blandning av lanugohår, gallpigment, utsöndringar från matsmältningssystemet och celler från tarmväggen. Barnet förbereder sig att födas genom att samla på sig extra mycket energi för att klara sig under förlossningen och de första levnadsdygnen innan mjölkproduktionen kommit igång.

Egna anteckningar/bild:

  

Nåja denna vecka har varit ganska så upp och ner kan jag erkänna. Sinnestillståndet har varit lite upp och ner och det mesta beror på att jag börjar bli så jäkla tung och otymplig att jag knappt orkar göra något. Mina leder värker mer då jag är tyngre, vattnet som lagt sig på fötter och händer bidrar till att jag vaknar av ont i händer och fötter på nätterna.

Bristningarna har tagit över magen totalt, är sprucken över hela magen i princip. Lilafärgade strimor på sidorna och hela magen. Sexigt! Det är nog allt med utseendet som börjar sätta griller i huvudet. Känns som jag har varit så här en evighet. Om man tänker riktigt noga så har jag ju varit gravid nästan hela året. Första graviditeten i början på året bidrog till 0 träning på ett tag tills man läkte ihop, sen blev jag ju gravid nästan direkt på igen, och ja under hela denna graviditet har det ju inte varit lätt att röra sig alls på grund av foglossning så jag känner mig som en flodhäst.

Känns nästan overkligt att jag snart får ta tillbaka min kropp. Känns liksom inte på riktigt. Men det är ju så och jag försöker verkligen påminna mig själv om det. Snart är jag lika rörlig som vanligt.

Halsbrännan från hell är numera med hela tiden. Livmodern har ju kommit upp så högt nu att tarmarna inte har någon plats, så vad jag än äter så är det där, brännande . Konstigt nog kan jag inte sova mot höger sidan för då får jag sura uppstötningar som bränner halsen så jag knappt kan andas, så det blir att ligga på vänster i princip hela natten.

Sovandet har det varit ganska ok med, kroppen verkar hamstra sömn nu, men oregelbundet. La mig halv fyra imorse klev upp halv nio, och sen la jag mig igen runt 13 tiden och sov 1,5 timme. Lika bra att vänja sig för det är väl så det kommer att bli framöver, att man får sova i korta intervaller tillsammans med sonen, både på natten och dagen.

Det är skönt att julhelgen är förbi! Nu är det bara 4 dagar kvar tills 1 januari 2013 och då är bebis välkommen när som helst! 🙂 Tänker då börja försöka gå promenader osv. Det har varit det som jag märkt aktiverar sammandragningar, och trycket neråt. Var på Bromma Blocks i fredags och strosade lite fram och tillbaka i dom långa gångarna och fick lixom skynda mig därifrån för magen blev stenhård och det gjorde ont. Varje gupp på vägen hem var en pina, fick sen gå och lägga mig och vila i en timma tills magen lugnade sig. Insåg ungf då att jag nog ska ta det försiktigt med ”promenaderna”.

Imorse när jag duschade och sen skulle torka golvet efter mig så kände jag hur han skruvade sig neråt, det lixom sticker och känns i nedre regionerna hur han lixom skruvar sig neråt.  Så det gäller att lugna sig dom här sista dagarna och sen får man köra igång med att försöka få igång saker och ting 😉 Vem vet det kanske funkar.

Aja. 7 dagar kvar till BF! Väskan är packad och vi är i väntanstider!

 

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s