Ingen dag är sig lik…

Ja, antar att det är så här med en liten bebis, varje dag är en ny dag och inget är sig likt. Man kan inte räkna med att det som funkade igår funkar även idag. Det viktiga är väl att man på något sätt förlikar sig med det att närmsta tiden kommer att förbli så här.

Ärligt talat är jag lite nojjig för hur det ska gå när min man åter börjar jobba. Det har varit skönt att ha honom hemma, då han sköter matlagningen och hushåll medan jag sitter fast i soffan med en liten som ständigt vill amma och aldrig blir riktigt nöjd. Jag får knappt lämna ifrån mig honom om dagarna. Om jag ska äta frukost måste någon ta hand om lillen för annars blir det skrik och gråt i stora mängder.

Läste nånstans att nyfödda sover ca 18 timmar om dagen, inte min nyfödd. Max 6-7 timmar om dagen sover han och resterande tid delas på ammas eller va gnällig över att inte få amma. Jag pumpar ur mjölk till nätterna för det håller inte att amma honom hela natten. Flaskan äter han upp på ca 40 min medan bröstet kan han ligga o snutta på i 2 timmar utan problem utan att riktigt bli mätt. Några gånger om dagen ger vi också honom ersättning i samband med maten, oftast kväll då det är på kvällen han är mest omättlig. Han får amma och sen lägger vi till 50-70 ml ersättning för att toppa det. Det är endast vid dom tillfällen han verkligen somnar, när vi ger han en hel flaska med bröstmjölk eller en ammar och sen ger lite ersättning.

Varje kväll blir jag lite less på att det återigen varit en tuff kväll med massa skrik och gråt, och jag önskar man kunde släppa alla dumma tankar på vad som är ok och inte och vågade köra mer på det som funkar. Ändå försöker vi låta bli ersättningen så mycket det går och jag försöker få honom att klara sig med bröstmjölken men det är inte lätt när man ser att ens bebis inte är mätt och nöjd.

Aja. Ska sluta tjata om amningen. Hade nog aldrig gissat att så mkt av mitt liv skulle kretsa kring amning så här efter att man fött sitt barn och framför allt hur mycket detta skulle påverka mig! Önskar bebis kunde känna sig nöjd med att få bröstet så man kunde få pusta ut och känna att man är tillräcklig för ens barn men den lyxen verkar jag inte få uppleva.

Fick möjligheten att skriva detta inlägg då jag både ammat, gett bebis flaska med bröstmjölk och lite ersättning, då minsann slocknade han i soffan och mamma fick tid för att gå på toa och till och med titta in här i bloggen.

 

 

Annonser

8 reaktioner på ”Ingen dag är sig lik…

 1. Spännande att läsa, tänker mycket på hur det kommer att fungera just med amningen, drömde till och med om det i natt…
  Vad skoj att du gissade på 13 feb det är nämligen makens födelsedag 🙂
  Kram.

  Gilla

 2. Spännande att läsa, tänker mycket på hur det kommer att fungera just med amningen, drömde till och med om det i natt…
  Vad skoj att du gissade på 13 feb det är nämligen makens födelsedag 🙂
  Kram.

  Gilla

 3. Tycker du är jätteduktig som orkar med allt! Och jag tror det kommer lösa sig även när du blir själv hemma, ju längre tid som går så kommer det rutiner som gör att det blir enklare. Så försöker jag tänka när det känns jobbigt.
  Stor kram till dig!

  Gilla

 4. Hej!

  Låter jättetufft!

  Ett tips, ditt beslut givetvis, men ett tips: ge ersättning. Min E fick inte i sig tillräckligt/blev inte mätt på att amma heller. Jag kämpade på i två-tre veckor men blev inte bättre och hon gick inte heller upp i vikt som hon skulle. Gav mer och mer ersättning och ammade bara på morgonen för närhetens skull. Nu har har ätit bara ersättning i två veckor drygt och är helnöjd, gått upp i vikt som hon ska och är nöjd och mår bra. Sover och är lugn och glad.

  Jag sörjde och gör lite än att inte kunna amma, hade ju tänkt helamma 4-6 mån. Men det är som det är. Och huvudsaken är att E mår bra. Jag försöker göra matningen så mysig som möjligt istället och i ärlighetens namn så tror jag att jag saknar det mer än vad E gör. Hon verkar helt tillfreds med att matas med flaska.

  Dessutom kan ju pappan mata ibland också och det är ju bra.

  Ser inga som helst nackdelar med att flaskmata mer än just att man saknar amningsmyset.

  Hoppas det blir bättre snart!

  Gilla

 5. Tycker du är jätteduktig som orkar med allt! Och jag tror det kommer lösa sig även när du blir själv hemma, ju längre tid som går så kommer det rutiner som gör att det blir enklare. Så försöker jag tänka när det känns jobbigt.
  Stor kram till dig!

  Gilla

 6. Hej!

  Låter jättetufft!

  Ett tips, ditt beslut givetvis, men ett tips: ge ersättning. Min E fick inte i sig tillräckligt/blev inte mätt på att amma heller. Jag kämpade på i två-tre veckor men blev inte bättre och hon gick inte heller upp i vikt som hon skulle. Gav mer och mer ersättning och ammade bara på morgonen för närhetens skull. Nu har har ätit bara ersättning i två veckor drygt och är helnöjd, gått upp i vikt som hon ska och är nöjd och mår bra. Sover och är lugn och glad.

  Jag sörjde och gör lite än att inte kunna amma, hade ju tänkt helamma 4-6 mån. Men det är som det är. Och huvudsaken är att E mår bra. Jag försöker göra matningen så mysig som möjligt istället och i ärlighetens namn så tror jag att jag saknar det mer än vad E gör. Hon verkar helt tillfreds med att matas med flaska.

  Dessutom kan ju pappan mata ibland också och det är ju bra.

  Ser inga som helst nackdelar med att flaskmata mer än just att man saknar amningsmyset.

  Hoppas det blir bättre snart!

  Gilla

 7. Du ska inte må dåligt över att inte räcka till! Vill du verkligen amma så ge det lite tid till. Han är bara två veckor ändå. Det tar tid för brösten att ställa in sig på rätt dos eller vad man ska säga. Har du läst på amningshjälpen? Där står massvis m matnyttigt (höhö). Och känner du att nej, det här orkar jag inte. Så är det helt ok också! Huvudsaken är att barnen blir mätta o nöjda (mätta barn sover gott!). Och att man som föräldrar inte känner den stressen.

  Jag nojjar fortfarande efter att Martin gick inte gick upp som han skulle. Varje gång en liten svacka dyker upp så blir jag svettig. Men ja. Är det tänder eller så så äter han inte så mkt.

  Kände iaf inget riktigt lugn förrän vi började m flaskan. För första tiden satt man verkligen fast i soffan. Befrielse nr 2 var när han började sitta m vid köksbordet. Tills dess åt vi tom i soffan. Snark.

  Gilla

 8. Du ska inte må dåligt över att inte räcka till! Vill du verkligen amma så ge det lite tid till. Han är bara två veckor ändå. Det tar tid för brösten att ställa in sig på rätt dos eller vad man ska säga. Har du läst på amningshjälpen? Där står massvis m matnyttigt (höhö). Och känner du att nej, det här orkar jag inte. Så är det helt ok också! Huvudsaken är att barnen blir mätta o nöjda (mätta barn sover gott!). Och att man som föräldrar inte känner den stressen.

  Jag nojjar fortfarande efter att Martin gick inte gick upp som han skulle. Varje gång en liten svacka dyker upp så blir jag svettig. Men ja. Är det tänder eller så så äter han inte så mkt.

  Kände iaf inget riktigt lugn förrän vi började m flaskan. För första tiden satt man verkligen fast i soffan. Befrielse nr 2 var när han började sitta m vid köksbordet. Tills dess åt vi tom i soffan. Snark.

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s