Det här med sömnen…

Det är väl egentligen väldigt naivt av mig men samtidigt självklart helt naturligt att jag inte la mycket tanke i det här med bebisar och deras sömnvanor. Helt ärligt var det inte något jag trodde skulle vara en jobbig grej med att få barn. Jag menar ehm bebisar sover, det är väl inte så mkt mer med det tänkte jag. Men ah va mkt mer det är!

Första tiden när min son föddes var hela tillvaron vänd up och ner och helt ärligt var sömnen det jag tyckte funkade hyfsat. Nattetid ialf efter 3. För i början så hade han ju vänt upp och ner på dygnet lite och följde sitt mönster så som han hade det i magen när jag var gravid. Vi brukade somna runt 3 tiden och klev inte upp först runt 11-12 på dagen. Det funkade. Men vi samsov ju så ja det ammades säkert 100 ggr där emellan sömnen. Men så blev han äldre o äldre amningstillfällerna började glesa och vi fick honom att sova i sin säng med napp.

3 timmar emellan amningarna och massa nappinstoppningar blev nätterna istället. Men istället för att snutta på tutte blev det då nappens om fick agera snutte. Jag fick sova. Dock började han närma sig 4 månader och nya saker började ske. Vändning från rygg till mage som resulterade i att man plötsligt är överallt i spjälsängen och vägrar ”läggas” still. Nappen flög ut hela tiden och jag fick vakna 10 ggr per natt för att stoppa in den igen, då bebis vaknade skrikandes.

Sömnen utvecklas hela tiden och förändras. Det som funkade förra månaden behöver inte funka denna. Det är det kruxiga med det här med små bebisar. Dom är så oförutsägbara! Men jag fortsätter slita och jobba på att vi ska få en bra sömn tillsammans, inte bara vi föräldrar men också vår sötnos.

Att vakna 10 ggr för att man tappat sin ”trygghet” nappen kan inte vara kul även för sonen. Så jag bestämde mig för att vänja av honom från att använda napp. Förra vecka ungf samma dag tror jag slutade vi med napp vid läggning. Det har varit krig att lägga ner, och första nätterna fick vi hålla på ett tag för att få ner honom i varv. Jag såg till att snutten istället kan vara det där trygga. Så nu en vecka har han somnat utan napp och sovit bättre o bättre. Har under denna vecka fått 2 nätter med 12 h sömn med 6 h mellan väckningarna och amning. Hade ju aldrig tidigare hänt någonsin!

Visst är det också en bidragande faktor att han även äter gröt innan han ska sova. Sen att han inte vill ha filt när han sover, för då blir han för varm o vaknar av det… Det är mycket som ska klaffa för att det ska bli så bra som möjligt att sova för honom. Det här med filt tog det ett tag innan jag fattade o slutade med.

Antar att det kommer att vara så här. Att man får successivt ändra och anpassa i barnets sömnrutiner för att förbättra och anpassa till situationen. När han börjar kunna stå lär det bli mer förändring mer anpassning vid nattning. Men det tar vi då. Dock börjar jag redan nu fundera på det och förbereda mig mentalt lite på att det kommer att förändras ytterligare…

Det fina i det här tycker jag är dock att se hur anpassningsbar min bebis är. Hur viktiga rutiner är för honom och hur vi med tiden lär känna honom allt mer och får honom att bli den där ”exemplariska” bebisen genom hårt arbete och fasta rutiner. Vissa barn sover djupt och gott av sig själva andra behöver hjälp. Vår lilla rackare och krutpaket behöver hjälp och det är kul att kunna se förändring och uppleva hur han växer in och tar till sig av nya saker och att han är så anpassningsbar och flexibel trots att han har en sån  stark vilja… han låter oss leda honom, med lite motstånd och stret ibland men låter oss… 🙂

 

 

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s