Mammaledigheten

Det var ett tag sedan jag skrev några rader om hur det är att vara hemma med liten snart 9 månanders bebis. Jag skrev ju en del om mammalivet dom första månaderna när det faktiskt var som tuffast att vara hemma. Men nu på senaste har det inte riktigt fallit sig för att jag skrivit något om hur livet är här hemma.

Det var nån gång i juni ungf som jag började känna att det här med att vara hemma med sonen var riktigt riktigt skoj. Jag gillar våra dagar ihop, jag tycker det är sjukt roligt att se honom greja med sina leksaker, utforska världen.

Det var alltså i samband med att han började krypa som han egentligen blivit sjukt rolig att hänga med. För han har alltså krypit sen han var runt 5 månader först släpade sig fram med ena armen och ja för varje dag förfinat tekniken. Nu är det mest stå och gå längst möbler, med hjälp av gåvagn, med hjälp av väggarna och så utforska allt allt allt man får syn på. Fått flytta bort alla våra blommor i princip då han bara står och drar i löven hela tiden. Tagit ner en av orkidéerna några gånger.

Vissa dagar har han ett rejält humör. Grinig, tjurig och vet knappt själv vad han vill. Andra dagar är han snäll och lekfull hela dagen. Det varierar från dag till dag och det är helt ok då det inte är som första 3 månaderna gallskrik utan bara gnällighet. Gallskriket han hade som nyfödd gjorde mig galen, så jag tar gnäll 1000 ggr åter än den där okontrollerade gråten han kunde dra igång och köra i timmar förr. Ush, skönt att dom växer och att dom blir allt mer med. Något som också är skönt är att jag i princip känner honom in och ut. Det är inte så att man sitter och gissar sig fram till vad han vill, jag känner tills hans läten nu, jag vet vad han vill, jag vet att han är en rutinkille, så det går att vara proaktiv. Hahaha, ja jag använde ordet proaktiv som man annars ofta använder i yrket men det går att vara proaktiv även som mamma o hålla bebis nöjd. 😉

En stor grej som är skönt och som är stor skillnad på nu och första 3 månaderna är ju att jag i princip hinner göra det mesta här hemma. Nu är han så stor att han grejar med sitt en hel del, eller så kan jag muta honom med lite fruktsallad eller något annat han tycker är gott för att få honom att sitta still ett tag.

Så städning funkar utan problem, han är gärna med och dammsuger och följer efter mig och dammsugaren från rum till rum. Samma om jag tvättar, då vill han vara med och hänga i tvättmaskinen, haha ja han drar ut kläderna sitter och stoppar in det jag ger honom osv. Matlagningen funkar hyfsat om han inte är hungrig så det gäller att se till att möta hans behov först innan man tar sig för något som tar lite tid. Att duscha, sminka sig och göra sig klar innan man ska ut funkar också utmärkt nu, han hänger med mig i badrummet och grejar med min borste eller med nån leksak och tycker det är kul att få va där jag är.

Hört många som säger att dom inte hinner med något men jag undrar om man då involverar barnen med på ett hörn. Jag försöker ha honom med mig på allt jag gör, han får va med det stör mig inte. Bättre det än att jag inte får något gjort alls. Min man har varit lite så att han inte haft med sig sonen på grejer och då har det varit stora utbrott av skrik här hemma då sonen känt tex att han inte får vara med i badrummet när pappa rakar sig eller duschar osv. Sånt han normalt får vara med på med mig. Det blir lixom mindre friktion om han får vara med på ett hörn, då är han oftast lugn och snäll och grejar men nån sak på sidan.

Nej jag saknar inte att jobba. Det finns en tid för arbete. Men just nu är det sonens tid. Denna tid går alldeles för fort, och jag kommer aldrig få tillbaka det, eller återuppleva det på samma sätt igen, så varje dag suger jag i mig, lagrar stunderna i min minnesbank för att kunna ta fram dom nån dag i framtiden. DSC02303

Annonser

8 reaktioner på ”Mammaledigheten

 1. Som det ser ut just nu kommer han förmodligen inte vara föräldrarledig något heltid. Han jobbar lite andra tider än 8-17 så han är med sonen väldigt mycket som det är idag och vi får på så sätt mer tid tillsammans på dagen. Så just nu är det inte i planerna att han ska vara pappaledig den närmsta framtiden.

  Gilla

 2. Åh va kul att höra att det funkar även upp i åldern, då är jag på rätt spår. Jag har inget emot att det tar lite längre tid, för vi har ju all tid i världen att göra grejer här hemma , så ingen behov att stressa när man väl gör något särskilt. 🙂

  Gilla

  1. Som det ser ut just nu kommer han förmodligen inte vara föräldrarledig något heltid. Han jobbar lite andra tider än 8-17 så han är med sonen väldigt mycket som det är idag och vi får på så sätt mer tid tillsammans på dagen. Så just nu är det inte i planerna att han ska vara pappaledig den närmsta framtiden.

   Gilla

 3. Tycker också det är viktigt att barnen får ”vara med”, det är ju då man hinner med allt även om det tar lite längre tid än normalt 😉 Milo är alltid med och hjälper till! När vi lagar mat står han på en stol bredvid och ”diskar” eller river ut något köksskåp. När jag hänger tvätt tar han ut ur korgen och skickar till mej (och ja, det tar ju lång tid). Han har från då han var bebis alltid varit med i tvättstugan, i köket, i badrummet och ja, alltid helt enkelt. På så sätt blir dom ju inte uttråkade lika lätt heller. Och ibland så kan han leka själv en stund och då låter jag honom göra det också 🙂 Men det gör ju ingenting att saker tar längre tid, man har ju oftast ändå tid 🙂 Och dagarna funkar oftast ganska bra, även fast han snart är två och behöver lite mer stimulans!

  Gilla

 4. Tycker också det är viktigt att barnen får ”vara med”, det är ju då man hinner med allt även om det tar lite längre tid än normalt 😉 Milo är alltid med och hjälper till! När vi lagar mat står han på en stol bredvid och ”diskar” eller river ut något köksskåp. När jag hänger tvätt tar han ut ur korgen och skickar till mej (och ja, det tar ju lång tid). Han har från då han var bebis alltid varit med i tvättstugan, i köket, i badrummet och ja, alltid helt enkelt. På så sätt blir dom ju inte uttråkade lika lätt heller. Och ibland så kan han leka själv en stund och då låter jag honom göra det också 🙂 Men det gör ju ingenting att saker tar längre tid, man har ju oftast ändå tid 🙂 Och dagarna funkar oftast ganska bra, även fast han snart är två och behöver lite mer stimulans!

  Gilla

  1. Åh va kul att höra att det funkar även upp i åldern, då är jag på rätt spår. Jag har inget emot att det tar lite längre tid, för vi har ju all tid i världen att göra grejer här hemma , så ingen behov att stressa när man väl gör något särskilt. 🙂

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s