Resa med en 10 månaders bebis till 3 olika länder…

Jag har tänkt att jag ska skriva ett enormt inlägg om det här med att resa med en 10 månaders bebis. För jag ville läsa just om hur det är att resa med en bebis strax innan vi skulle ut på resan och hittade nästan ingenting om det, inte i detaljer ialf. Vilket så klart gjorde att jag blev nojjigare och nojjigare ju närmare vi kom dagen för avresa.

Att resa med 10 mån bebis, land för land: 

Första grejen jag nojjade sönder om är maten.  Ja, va gäller egentligen maten man har med sig på resan till dom små? Hur är det med vätskor i tetra som välling, och pulver, och vatten och allt annat sådant man måste ha med sig till en liten på 10 månader som äter burkmat, dricker välling, och äter gröt på pulver?

Att lämna Sverige med barnmat var inga som helst problem. Vi hade förvisso inte någon vatten med oss eller inte mer än ca 100 ml i hans vattenflaska (fyllde på sen när vi kommit in på området), men vi hade med oss barnmatsburkar och välling i tetra, samt pulver osv, det som säkerhetspersonalen ville var att jag bara visade upp var vi har maten i väskan. Så jag visade vår lilla packade ikea-minipackväska och hon gav oss beröm för att ha packat så praktiskt och bra. Fick nåt i stil med: ”Åh vilken fiffig liten förpackning, var hittar man en sådan? Fler föräldrar borde packa så bra!”- ”Ehm, jaha, tack, ehm, Ikea köpte vi den på, tack!”. Jag va ju så nervös så jag visste knappt vad jag skulle svara. Men så lättad över att det inte var några som helst problem att komma igenom säkerhetskontrollen på Arlanda.

Barnvagenen var också ett skräckmoment. Vi har en Babyzen Yoyo som vi köpte inför resan just för att den är så kompakt så vi hoppades få ha den med oss på alla flyg. Jag hade dock läst varningar på nätet om att dom på Arlanda kan tvinga en att chacka in den om man visar och säger att man har en vagn med sig. Så jag lät bli att berätta utan hade den som en handbagage som ingen ens frågade om (Då den faktiskt är så där liten så den knappt syns eller märks). Så jag fick med mig den på Norwegians flyg till New York utan att någon ens märkte. Den fick förvisso plats i Norwegians lilla kontrollväska (se bild). Men jag ville ta det säkra före det osäkra.

Babyzen Yoyo Norwegian

Resa med en 10 månaders bebis Babyzen Yoyo Norwegian

bild 2

Ovan ser ni Babyzen Yoyo påsen fylld med vangen och massa kläder i Norwegians Dreamliner plan handbagageutrymme. Alltså inga problem att ta med vagnen och den kom alltså fram utan några problem till New York.

På planet då? Hur var 8 timmars flygresa med en 10 månaders? Flyget gick runt 17.30 ungf. Vilket innebar att sonen skulle vara vaken några timmar och sen ”nattas” för att sova sin nattvila. Vi hade sen innan tänkt att vi inte skulle låta honom sova hela vägen utan försöka hålla honom vaken lite extra om det gick, för vi skulle ju komma fram 20 NY tid och det vore dumt om han var helt utvilad.

Vi hade med oss selen till resan och han satt i princip hela resan i vår Manduca, jag hade honom ett tag men mest var det hos maken han var. För där var han lugn, sov inte alltid för vi satte precis framför två toaletter vars dörrar slog igen kanske varje minut hela resan. Riktigt irriterande. Men samtidigt var det ganska bra för han sov ytligt och ja var trött när vi kom fram.

Sonen åt sin burkmat vi fick den värmd i varmvatten, sen fick han i sig vällingen som vi hade i tetra, så vi slapp mecka med pulvret. Att byta blöja på flyget funkade relativt bra, då det fanns skötbord på toaletterna, inga större grejer men räckte bra långt.

Nu kommer fortsatt det som kanske är intressant för den som ska flyta med bebis till New York och som jag faktiskt oroade mig för hur var det efter att man landat i New York?? 

GRÄDDFIL! Det är hur det var! Så fort vi kliver av planet (med vår barnvagn på axeln så klart) så gick vi med strömmen ut till security där det var ett enormt hav med människor. Det hade landat ca 3-4 flygplan till utöver vårt så ja det var massa människor där. Jag som flugit genom NY tidigare vet att man kan få stå där ett tag i väntan på att komma igenom security men, så fort vi blir sedda av en av medarbetarna där på security vinkar han oss till sig, öppnar upp avspärrningsbandet till oss, släpper oss förbi allihopa. JA, ALLA! Vi står plötsligt längst fram i egen kö, går fram till nästa kur som är ledig, lämnar fingeravtryck, dom tar en bild och säger Welcome to United States.

Väl förbi security går vi ut till bagaget, där stod det redan massa väskor uppradade vid bandet där det står Stockholm. Våra två väskor va visst redan framme och väntade på oss, vi tog en varsin och knattade vidare till det jag bävade för, Customs. Jag tänkte, va ska dom säga om alla våra barnmatsburkar det är ju mat och jag var inte helt 100 på att man fick ha med sig barnmatsburkar varken i handbagage eller vanliga bagage. Så jag deklarerade i customs-deklarationen att vi hade mat med oss. Kvinnan som jobbade där kollade på lappen och skickade oss till en av rullbanden där dom kollar väskorna. Där tar en man emot oss, och frågar vad vi har för mat med oss, jag förklarar att jag menar Babyfood och inget annat, han frågar mig om jag har med mig frukt, kött osv, som inte är barnmat, nej nej nej, så klart inte. Han säger, well, you are free to go.

Dåså där har ni det. Vi landade strax efter 20. Det tog oss max 20 min igenom security och customs, och 20 min senare satt vi i taxin. Nej Taxi i USA har inga bilbarnstolar. Men så är det, sonen fick färdas i selen på maken tills vi kom fram till lägeneheten.

Exakt samma gräddfilsbehandling upplevde vi också på vägen ut från New York. Fick gå först igenom för att checka in, gå igenom säkerhetskontrollen och även på planet. Priority boarding. Så att resa till USA skulle jag göra om vilken dag som helst. Man blir verkligen hjälpt när man har barn med sig. Så skönt då det redan är extra stressigt att resa med en liten krävande individ.

Några grejer väl i New York dock som varit minus var att det var svårt att få tag i barnmat i stan. Det känns som att det inte bor många bebisar in The Big Apple. Det är väl som man sett på SATC att när man får barn flyttar man utanför stan. Det fanns en liten utbud av mat mest morotspuréer eller fruktpuréer, inga riktiga måltider. Så jag är glad jag hade med mig mat hemifrån. Det var också svårt att hitta up and go blöjor. Huggies hittade jag men dom kallas för crawlers. Amerikanska bebisar verkar inte vara lika virvelvindiga som vår unge som vägrar sätta på sig vanlig blöja.

Jag tänkte en del om hur det skulle va att gå på matställen med sonen om det fanns barnstolar osv och jag kan berätta för er att det fanns i princip på varje plats vi besökte och vi åt på flera olika ställen varje dag så det är verkligen ingenting man ska ligga sömnlös för inför en resa till New York.

Alla i New York uppmärksammade att sonen var med oss och pratade ofta med honom, i butiker, på gatan, restaurangerna osv, aldrig några onda blickar bara gull och bus med honom. Kändes väldigt ovant att se så många engagera sig i ens bebis. Hemma är det nästan aldrig någon som uppmärskammar ett barn.

Vidare till MEXICO: 

Blir tillfrågad av Jetblue (som vi flög med) om jag har barnvagn jag säger nej igen och ingen märker att vi har med oss den. Säger så åter igen för att säkra att jag får ha med mig vagnen hela vägen utan att behöva checka in. Denna gång går vi igenom säkerhetskontrollen och använder vagnen på flygplatsen tills vi kommer till gaten där jag sätter ihop vagnen så jag slipper lämna ifrån mig den. Den får återigen plats fin fint även på lågprisflyg som Jetblue. Se bilden.

bild 3Vänstra väskan är alltså crew väska för ngn av flygvärdarna, i mitten ligger barnvagnen och till höger en annan handbagage väska. Vagnen ser minst ut eller hur? Inte konstigt att ingen ens noterat den!

På denna flygning, som varade ca 3,5 timmar tror jag tvingades vi ta ut sonen ur selen för personalen på Jetblue menade att han måste sitta med ansiktet framåt och inte mot oss samt att han inte får sitta fast så där på grund av risk av bruten rygg eller nåt om det skulle hända något… (??). Även fast han sov, och vi sa att vi kunde sätta på honom bältet utan problem. Detta medförde att vi hade en smått grinig bebis så det blev en del underhållande. Som tur är hade vi super trevliga damer framför oss som istället för irritera sig eller slänga arga blickar på oss vände sig om och började busa med sonen. Han älskade uppmärskamheten och vi fick pusta ut.

Väl framme i Mexico var det lite svettigt, varmt, och inte alls samma gräddfil som i USA, vi fick vänta en stund på att få komma igenom passkontrollen, väl förbi fick vi vänta en stund på väskorna som tur också kom ganska snart. På flygplatsen i Cancún fanns det restauranger med barnstol, så vi kunde mata med lunch och vänta in min far som kom några timmar senare från Frankfurt.

Ingen bilbarnstol i Mexico heller och det hade vi väl inte ens förväntat oss. På hotellet i Cancún fanns barnstolar men utan bord. Väntat mig det med. Även i shoppingmallen fanns det barnstolar i restaurangerna. Det var lättare att hitta barnmat vi bunkrade massor. Det var Nestle vi hittade så det var likt den mat han får i sig hemma och gick ganska ok att mata med. Huggies hade även här byxblöjor tack och lov, så vi köpte med oss. Wipes också, inga konstigheter helt enkelt. Det som krånglade i Cancun var dock sömnen. Bebis ville inte sova ensam i sin säng och där började nattningsproblemen då det blev uppvak 100 gr  mitt i natten och helt omöjligt att söva igen utan att ta upp i sin säng.

Vi checkar in för att ta flyget till Kuba. I incheckningen strular dom länge med vad det är för vikt som är tillåtet per person osv, fastän på våra bokningsbiljetter stod det klart att vi fick ha med oss 40 kg var. Min far råkar säga att vi har barnvagn, dom börjar tjaffsa om att checka in, vi visar hur liten den blir och får ta med oss den till slut utan tjaffs. Att dom ens orkar tjaffsa?!

Gissa om vagnen fick plats utan att den ens märktes?! Ja klart den fick!

I Mexico noterade dom inte ens att vi tog med oss barnmat på flyget, ingen kommenterade något om barnmatsburkarna och klämmpåsarna. Ingen.


FLYGER VIDARE TILL KUBA: 

Själva flygresan gick obemärkt. Den va bara på lite över 1h så sonen sov hela vägen och märktes knappt mer än när vi stod stilla och väntade på att få lätta från Cancun. Då började han skrika lite, och folk började stirra på oss, ge oss onda ögat. Jag ville ha laser i ögonen så jag kunde ögonfajtas med dom som tittar. Ja, ja vi hör att han skriker, vi gör va vi kan. (Men vi sitter ju fast och väntar på att lyfta så det är inte så att vi kan kliva upp och gunga honom) Sen somnade han ju si så där 10 min senare och sov hela vägen. Första gången på hela resan jag kände mig utstirrad & irriterad över det.

Det skulle bli värre.

Vi landar i Havanna. Kommer ut från flyget till en het flygplats utan AC. Står i lång kö för att komma igenom passkontrollen. Tjejen som jobbar där vinkar oss till en kö som verkar vara en ”resenärer med barn” anpassad men där står det massa folk med väskor och vi står och väntar lika länge som alla andra med en varm bebis på magen. En stund senare efter att vi nästan kommit fram i kön ser hon oss igen och vinkar fram oss framför dom andra så vi får komma in. Dom tar bild, stämplar passet och vi får komma igenom till bagageutlämningen.

Där är det KAOS. Massa folk runt det enda bandet som fungerar ikväll. Det finns egentligen fler men inga andra funkar. 3 flyg kom samtidigt, en från England, en från Cancun och en från Italien. Mys! Ingen AC, ett band och massa folk runt bandet. Där står vi drypande våta i ca 2 h tror jag inna vi får våra väskor och kan gå ut. Inte ett dugg roligt med en bebis. Han var genomblöt, vi fick klä av honom allt och ge det vatten vi hade med oss. Tur vi köpte massa med oss på flygplatsen i Cancun för i Havanna fanns inget att köpa på området. Det fanns inget på det området. Toaletter kanske men inte mer. Kändes som en evighets väntan där. Kom dock ut rätt fort sen efter att vi hämtat väskorna.

Tog taxin vidare till farmor. Här väntade vi oss aldrig någon bilbarnstol heller. På ställerna vi besökte i Havanna fanns inga barnstolar att äta på.

Vi hittade butik där det såldes svindyra och dåliga blöjor i en storlek. Under 10 kg. Passade knappt på sonen. Jag var skit grinig över detta. Tack o lov bunkrade vi med blöjor i Mexico så vi hade bra blöjor till nätterna och använde det vi köpte på Kuba på dagarna. Dom sög, läckte igenom allihopa.

Vi tog oss vidare till turistområdet Varadero. Kom fram till hotellet. Där frågade dom om vi behövde barnsäng.

På restaurangerna på hotellet fanns barnstolar, våra matintag räddades av detta. Fanns stolar med bord till och med.

Vi sökte med ljus och lykta efter barnmat och hittade små burkar på hotellets shop. Köpte alla. Sonen åt dom men inte med någon större aptit.

Va gäller blöjor hittade vi dyra men rätt storlek på turistapoteket i Varadero. Tacka gudarna, dom räddade vår vistelse på Kuba, vi köpte massa, även för att ta med tillbaka till Havanna. Dom var upp till 14 kg och läckte inte. Men va inga byxblöjor så det blev ändå en kamp varje gång att sätta på dom och ha sonen stilla liggandes.

Tyvärr är det verkligen illa med allt va gäller barnsaker på Kuba det gjorde vistelsen på Kuba till rätt tuff tid för oss. Det var ofta läckande blöjor, svårt med maten då vi snålade på dom burkar vi hade och försökte mata med dom vi köpte där, och han ville verkligen inte äta. Ett tag gav vi honom mat från buffén, mosad potatis med skinka och grönsaker tex. Gick vissa dagar, andra inte. Så va det varje dag.

 

FLYGA HEM FRÅN KUBA GENOM MOSKVA MED AEROFLOT

Att lämna Kuba var inga problem. Återigen följde vagnen med på flyget som handbagage, återigen märkte ingen ens att vi tog med oss den. Vi flög med Aeroflot. Fick en basinett som vi mest använde som avlastning för alla grejer man behöver till bebis, blöjor, servetter, matskål, flaska osv så det var verkligen skönt att ha.

bild 5

Vi lämnade Kuba runt 19.30 kubansk tid så sonen somnade rätt fort och sov sedan i ca 8 timmar så den 10 h långa resan blev inte alls jobbig. När han vaknade åt han sin gröt. Jag bad om kokt vatten och fick det av flygvärdinnan, vi la i pulver och sen fick han äta upp det. Inga problem!

Hade 5 h väntan i Sheremetyevo Moskva, inga problem där, fanns skötrum, till och med lekrum för barn så det är ett tips till dom som reser med barn och behöver spendera några timmar där. Leta upp barn-lekrummet.

Jag hittade inte barnmat på flygplatsen i Moskva men det fanns blöjor och våtservetter på flygplatsens apotek. Kan ha varit så att det även fanns mat på restaurangerna men vi åt inte på dom.

Väl på sista flygplanet var sonen trött igen och somnade i selen innan vi ens lämnat Moskva och vaknade inte först vi kom ut från flygplanet i Stockholm. 2h flyg som han knappt märktes på.

Väl hemma var det en förbokad taxi som stod och väntade med bakåtvänd bilbarnstol. Det va skönt att vara tillbaka, och åka hem till vår sköna säng, våra bra kvalitéts blöjor, bra mat och lugn tillvaro!

Att resa med en 10 månaders bebis till 3 olika länder är inte svårt, ialf inte att ta sig från punkt A till punkt B men det är vistelsen på punkt B som kan vara omtumlande när inte allt som behövs för att hålla bebis nöjd och glad finns och funkar som det ska på hela resan.

 

HAR DU LÄST HIT? Undrar du något mer utöver det jag skrivit? Va inte rädd att lämna en kommentar och fråga på, jag svarar mer än gärna! 

 

Annonser

10 reaktioner på ”Resa med en 10 månaders bebis till 3 olika länder…

 1. Ingen konst? Kanske är det inte det på dina barn. Min unge vägrar ligga still och det blir snarare brottningsmatch med skrik och gråt än något annat. Därmed ”gnället”.

  Gilla

  1. Ingen konst? Kanske är det inte det på dina barn. Min unge vägrar ligga still och det blir snarare brottningsmatch med skrik och gråt än något annat. Därmed ”gnället”.

   Gilla

 2. Intressant läsning! Vad heter väskan från IKEA ni använde
  till barnmaten? Vi bor i Belgien och flyger med jämna mellanrum upp
  till familjen i Umeå, men nu till jul blir första gången vår
  9-månaders ska få barnmat med sig på planet så vill också packa
  smart 😉

  Gilla

 3. Intressant läsning! Vad heter väskan från IKEA ni använde
  till barnmaten? Vi bor i Belgien och flyger med jämna mellanrum upp
  till familjen i Umeå, men nu till jul blir första gången vår
  9-månaders ska få barnmat med sig på planet så vill också packa
  smart 😉

  Gilla

 4. Hej,
  Vi tittar på resa till USA. Jag har varit ganska upprörd över det här med taxiresor utan barnstol och har därför kollat upp en del. Vi har inte provat ännu, men det finns några taxibolag som erbjuder bilbarnstol. Här är en http://blog.uber.com/uberfamily
  Värt att kolla upp till nästa gång.

  Ha det bra!

  Gilla

 5. Hej,
  Vi tittar på resa till USA. Jag har varit ganska upprörd över det här med taxiresor utan barnstol och har därför kollat upp en del. Vi har inte provat ännu, men det finns några taxibolag som erbjuder bilbarnstol. Här är en http://blog.uber.com/uberfamily
  Värt att kolla upp till nästa gång.

  Ha det bra!

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s