Förlossningsberättelse. Min andra förlossning.

Jag hade nog inte riktigt tänkt att mina förlossningar skulle kunna skilja sig och bli olika. Visst man går in i det på annat sätt denna gång än sist med annan erfarenhet och mer koll kan man tycka men det blev väldigt skillda upplevelser första och andra gången för mig helt klart.

Det hela började faktiskt väldigt likt min förra förlossning. Jag var hos barnmorskan fredagen den 5 juni på sista kontrollen. Hon kollade hur det såg ut med livmodertappen och om det var något på gång. Samtidigt passade hon på och masserade för att reta upp livmodertappen lite. Hon sa att det hade börjat öppna sig och att hon hoppades att jag inte skulle behöva bli igångsatt. Så jag gick hem och var lite bitter över att dagarna bara gick & ingen bebis verkade vilja komma. Körde all in på knepen, färdknäpp, dansade, drack hallonbladste och åt lite ananas kvällen till ära. Gick sen och la mig som vanligt.

Lördagen 6 juni vaknar jag med att jag känner sammandragningar som faktiskt gör lite ont. För jag vaknar av att dom just gör lite ont. När jag kliver upp ur sängen inser jag att jag också börjat få ont i ländryggen. Detta är vad jag väntat på att sammandragningarna inte bara ska kännas i magen utan även ryggen. Så jag fick upp förhoppningen något. Tänk så skulle jag gå in i latensfasen!? Det gjorde jag också hela dagen lunkade jag hemma med sonen och fick sammandragningar som värkte varje 7-11 minuter där omkring. Lägger mig och sover middag med W och inser att jag inte kan sova riktigt. När vi kliver upp gör vi oss klara och mamma kommer över vi går ut tillsammans för lek i parken, tar också en kort promenad ihop, en liten omväg hem till dom så jag fick röra på mig lite. Väl hos dom börjar det verkligen göra ont, vid middagen fick jag sluta prata och koncentrera mig på att andas när värkarna kom. Så jag bad mor att följa med oss hem och packa med sig grejer för övernattning. Mannen min som jobbade kväll förvarnade jag att det kan bli aktuellt att åka hem tidigt för honom så vi kan åka in till förlossningen.

Kom hem, nattade W och la in det sista i BB-väskan, tog några värkar i väntan på maken som kom hem, gjorde sig klar och så gav vi oss iväg till BB Sophia. Klockan var nog nästan exakt 12 på natten när vi kom fram. Tar hjälp av journalen framöver så när tidspunkt anges är det därifrån. Vi kommer in till BB Sophia och jag blir direkt slagen av hur fräscht och tyst det var där. Lugnet skulle jag kalla det stället för. Vi blir välkomna av barnmorskan och hon för oss till vårt förlossningsrum. Väl inne blev jag imponerad över standarden, wow, här fanns det allt, dimmer så man inte behövde ligga i strålkastarljus, badkar på rummet, pilatesboll, matta, lian, docka för ipad/iphone, You name it! Kom upp på sängen och fortsatte ta värkarna som kom lite oregelbundet ibland tätare ibland med längre mellanrum emellan.

01:20 Görs första kontrollen. Jag är endast öppen 3 cm (lite besviken då jag var hela 5 cm öppen när jag kom in med sonen). Får en liten hinnsvepning och barnmorskan förklarar att livmodertappen är böjd bakåt vilket gör att när värkarna kommer trycker inte bebisens huvud mot livmodertappens öppning utan lite fel. Så hon ber mig ställa mig på alla fyra och fortsatt jobba med värkarna så.

Värkarna kommer med stark framtoning jag börjar känna mer och mer att det inte är kul att ta dom utan nån form av smärtlindring. Vi bestämmer oss efter ett par timmar att jag vill be om att förbereda för epidural.04:33 Får lustgas/syrgas 70/30 , upplever kontraktionerna blivit smärtsammare önskar EDA.Blir övertalad av barnmorskan som tar över att jag borde prova lustgasen. Min tidigare erfarenhet gjorde mig väldigt tveksam till detta men jag provar. Försöker också lära mig använda den mer rätt denna gång. Upplever verkligen att jag faktiskt tycker om lustgasen och den faktiskt visst hjälper att hantera denna typen av värk. Inte alls som förra förlossningen då jag blev helt väck av den. Wow, det blir lixom roligt att andas in och ut i den och tiden går så mycket fortare plötsligt!05:10 Patienten har stark önskan om läggning av EDA i rätt tid. Funderar dock bra med lustgasen. Cervix fortfarande inte helt utplånad och öppen 4-5 cm.

06:45 Sufenta -Eda lägges. Lägger endast halvdos med sufenta som provdos. Pat använder fortfarande lustgas med god effekt.

Läkare kommer alltså in och sätter slangen i ryggen. Det påstås också att jag får en provdos. Ingen som helst upplevelse av det dock då jag upplever värkarna precis som vanligt och fortsatt använder lustgas. Fattade aldrig varför inte värkarna försvann om jag nu fick en provdos när det faktiskt trollade bort all värk förra förlossningen.

06.55 Man tar hål på hinnorna och sätter elektrod på bebisens huvud. Fostervatten avgår. Fortsätter ta värkarna med lustgasen. Dom ökar lite i intensitet men inte märkvärdigt.

07.00 Barnmorska Ida och undersköterska Katrin tar över.

08.27. Får en undersökning för att titta om det hänt något sen man tagit hål på hinnorna. Konstaterar att inget nytt har hänt. Så vi kommer fram till att sätta i värkstimulerande.

08.30 Oxytocin 8.3 ug/500 NaCl 20 ml/h Enl ord kopplas. Fick förklarat för mig att man skulle sätta i både epidural och värkstimulerande. Jag kände dock inte av något av att jag fick smärtlindring för att lindra det värkstimulerande så jag vet inte om detta verkligen stämmer? Alla värkarna blev intensivare, började komma oftare. Det kändes faktiskt som att för varje värk som kom så kunde jag lixom inte ligga kvar i sängen mer, drog mig upp i lianen och lustgasen började lixom kännas som otillräckligt. Vad är det som sker tänkte jag?

Mitt i det hela när jag lixom får värkar och andas lustgas börjar jag skrika i lustgasmasken, jag känner att värken lixom avslutas med en bröl. Bröl = jag vill att bebis ska ut? Så va det ju förra gången. Ber att undersöka mig. Konstaterar att det är öppet 8 cm men lite kvar av tappen så blir tillsagd att ställa mig på alla fyra mot sängen för att låta henne åka ner ytterligare och mer rätt. Ställer mig där och så kommer en värk. Jag skriker: Jag skiter ner mig nu. Är ni säkra att hon inte är på väg. Hör tillbaka, det är helt okej alla gör det så känner du att du måste bajsa gör det. Öht, bajsa ja, okej. Jag slappnar av och tar in värken med samma bröl känner det bekanta brännande känslan hinner skrika till barnmorskan att jag inte ville föda på alla fyra, jag ville ju ha kontroll, och hör hur barnmorskan skriker att bebis är på väg så vi hinner inte byta någon ställning nu. Allt går extremt fort jag ger med mig, bebisens huvud föds ut, dom skyndar sig och tar upp varm handduk mot mig och hon hinner säga att nu kommer bebisen i nästa värk. Jag börjar känna den komma och plufs lillan är ute.

09.10 Krystvärkar. Krystar oforcerat. Använder varm handduk och perinealskydd.

09.14. Födelse. Kön: flicka, Förlossningen startades: spontant, förlossningen avslutades: ej instrumentellt.

Världens kortaste utdrivningsskede? Två värkar täta efter varandra, en hel del bröl och lillan var ute. Jag hann knappt reflektera över vad som skett! 4 minuter uppskattades tiden till i minuter. Så kan det gå!

Fick samma sorts bristning som sist (antar det är samma vävnad som brast) 1 stygn lägges. En stund senare kommer även moderkakan.

Jag fick upp henne framför mig medan jag fortsatt står på knäna och förstår knappt vad som just hände. Jag var ju bara 8 cm öppen sa dom ju. Trodde ju jag hade lite mer tid kvar och att jag skulle jobba lite till för att öppna mig till 10 innan ens jag skulle få börja krysta. Snacka om att det gick fort när det väl var dags! Nästa tanke som slog mig var hur rund och gosig hon såg ut, super söt bebis direkt från födseln. W var lite alienaktig när han föddes, lite svår att se hur han ser ut.

Plötsligt var hon här och allt var över. Kändes helt overkligt att det hade gått så fort. För ja det kändes inte alls lika långdraget som med W. Lillan blev vägd och mätt, 3494 gram tung och 50 cm lång, nästans som bror sin. Jag var så uppe i varv och glad så jag vet inte, fick gå upp och duscha efter ett tag och kände mig inte alls lika matt som jag gjorde förra gången. Efter duschen tog vi våra saker och gick in i rummet bredvid som blev vårt rum på eftervården. Vi bestämde oss att eftersom allt hade gått så bra så skulle vi vila där några timmar, bli undersökta av läkaren och sen åka hem till runt 18 på kvällen. Så vi gick i princip och la oss direkt och sov tills det var dags att åka hem.

Så plötsligt blev vi en familj på fyra. Känns overkligt och ovant fortfarande och har inte riktigt kommit in i tänkandet ännu. Hon påminner mycket om W som liten tycker jag men har lite andra drag än honom. Jag känner mig enormt tacksam över att jag fått uppleva två bra graviditeter och två positiva förlossningar det är verkligen ett ynnest! Trots att jag fick uppleva mer smärta denna gång än förra var det som tur var lättare att manövrera med lustgasen som ble
v min medhjälpare hela vägen in i mål. Vet inte om det är så att jag inte fick till det där med epiduralen denna gång, eller om man helt enkelt aldrig satte någon riktig dos men det gjorde inte så mycket. Jag är helnöjd med denna förlossning och otroligt nöjd med BB Sophia och personalen som tog hand om oss där. Så mycket dålig publicitet dom får i tidningarna men wow vilken vård!!! Fantastiskt, kanske var det därför allt gick fortare, kanske var det för att jag lyssnade på personalen när dom kom med förslag på hur man ska speeda upp förlossningsarbetet och litade på att dom vet vad dom gör. Kände mig inte utlämnad eller ensam denna gång alls! Skulle vi bestämma oss för en nr 3a är det inga tvekan om var jag väljer föda nästa gång. BB Sophia hands down!

Nu följer en tid då man ska lära känna vår nya familjemedlem. Som för övrigt fick namnet Julia. Vår fina lila tjej som vi längtat efter dig! ❤

2 reaktioner på ”Förlossningsberättelse. Min andra förlossning.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s