Är det så vi vill att våra barn ska behandlas i Stockholm 2015?!

Som många av er vet fick jag erfara barnakutmottagning för två dagar sedan. Det var första upplevelsen av akutmottagning som är vänd till barn. Det är rent ut sagt bedrövligt hur det ser ut på Astrid Lindgrens barnakut. Ett sjukhus som jag hela tiden trott är det bästa av bästa för våra barn i Sverige. Men så fel jag hade.

Vill börja med att säga att 1. Jag ringde vårdguiden innan vi bestämt oss att uppsöka akuten. 2. Jag blev rådd att åka in med lillan dit av sjuksköterskan i luren vid samtal till 1177. 3. Jag har aldrig tidigare haft ett så här litet barn med så hög feber och kräkandes på det sätt som J gjorde den kvällen. Febern var uppe i 40.3 grader och det anses som väldigt högt för så små bebisar som hon är. (4 mån gammal).

Well när vi kom fram till akuten fick vi först sitta och vänta på att komma till sjuksyster. Det tog en stund och efter att vår tur kom fick vi komma in och ta tempen samt kolla lillans andning. Hon frågade mig om jag gav henne alvedon (Vilket vi inte gjort på rekommendation från vårdguiden) och när jag sa att jag inte gjort det fick jag höra att det kunde jag gjort att det inte var någon fara med det. Jaha va bra att det kom fram i samtalet med vårdguiden då. Tack. Lillan vägdes och dom räknade ut alvedondosen att ge henne utifrån hennes vikt. Sen va vi klara. Blev ombedda att betala 120 kronor i avgift och sen sätta oss i vänthallen.

Sagt och gjort, vi betalar patientavgiften och tar oss in till vänthallen. Jag trodde som jag skrivit innan att det skulle vara tydligt att det är ett barnsjukhus vi kommit till. Förutom några målade grejer på väggen och en färgglad spegel var det inget som tydde på det. Istället satt det massa trötta föräldrar på tråkiga träsoffor med sovande barn som hade sin jacka som kudde. Vissa barn satt i famnen på sina föräldrar helt rödsprängda av gråt. En flicka ropade Aj aj aj mamma, hela tiden och kom inte till ro. Hon verkade verkligen ha det jobbigt, såg helt förstörd ut stackars liten.

Det fanns ingenting för att underlätta tiden i vänthallen. Dom kala tråkiga träsoffor och stolar, är som gjorda för att man ska tycka det är jobbig att sitta och vänta och till slut åka hem. Jag fick känslan att det var precis syftet med det. Varför bara varför undrar jag, fanns det inte åtminstone madrasser eller stolar/soffor som är mjuka så barnen som väntar så här sent på natten åtminstone kunde ligga mjukt medan dom väntar på sin tur?

Det stod ett par maskiner i väntrummet där det fanns lite förtäring och dryck. Alla tre krävde mynt. Bredvid stod växlingsapparat. Som var trasig. Ingen av apparaterna tog kort eller gick att betala med mobilen (som tex det går att göra på 1000 maskiner runt om arbetsplatserna i Sverige och nere på tunnelbaneperongerna). Detta medförde att man helt enkelt fick suga på tummen den tiden man satt och väntade och ville man dricka vatten fick man uppsöka en toalett för vatten fanns det inte någon annanstans att få.

Vi satte där en bra stund tillsammans lillan och jag. Hon somnade hängandes i babybjörnen. Under tiden satte jag och lyssnade på stackars barnen som varit där länge som grät och ropade att det gjorde ont. Det skar i mig. Förbigående mammor som pratade med någon släkting till barnen berättade om hur dom väntat sen 6 h tillbaka på att få träffa en läkare. 6h?! Barnen låg utspridda på träsofforna över hela korridoren. En pojke som låg i närheten av en dörr som ledde till trapphus vaknade varje gång personal kom in och ut ur trapphuset, då dom öppnade dörren passerade och lät den smälla igen bakom sig. Varje gång. Varje gång hoppade han till och var nära på att ramla ner från träsoffan där han låg. Hans mamma parerade och tog emot honom varje gång. Så under dom 2,5 h timmarna vi satte där satte jag och hade ångest över hur det finaste vi har, barnen, blir mottagna och omhändertagna. Jag skämdes om jag ska vara uppriktig. Vi betalar en av världens högsta skatter och detta är vad våra barn får?!

Samtidigt strömmar det in människor i landet. Framförallt till Stockholm. Vi blir allt fler. Om vi inte kan hantera att ge adekvat vård till våra barn idag hur kommer det se ut om ett halv år, eller 2 år? Om det redan är så här idag, hur ska vi hantera ännu fler människor? Jag blev innerligt oroad måste jag erkänna.

Vi fick aldrig träffa någon läkare på akuten. Efter ca 3h där, gav jag upp. Jag frågade sjuksköterskan hur stor chansen var att få träffa en läkare innan morgonen och hon sa att chansen var minimal pg av långa väntetider och långa köer. (Kl va runt 2 tiden på natten då). Så var det med det. Det fanns ingen poäng att vänta mer, så jag åkte hem. Fick med mig lite medicin och råd om att ringa vc direkt på morgonen och få en akuttid samma dag.

1177 rådde att åka in, så jag åkte in. Läkaren på VC sa att åka in igen om lillan skulle bli sämre. Så hur är det tänkt att man ska göra? Åka in dit och vänta och hoppas på mirakel? Nä något måste göras och det snarast, det kan inte vara så här svårt att få adekvat vård nattetid. Är en mottagning för lite? Öppna en till! Eller bemanna med ytterligare personal. Man kan inte bara blunda för hur det går till! För fasiken skaffa åtminstone bekväma möbler så våra barn inte ska behöva ligga på hårda träsoffor när dom är som svagast och behöver vård.

Politikerna ska ha extra löneökning varje år. Från att dom hade en lön på 54000 kr för bara några år sedan till dagens 61 000 kr! Vad får dom denna löneökning för? Bra utfört arbete? Knappast med tanken på hur det ser ut runt om i landet. Lägg dessa pengar på vettiga saker istället. Som att rusta upp barnakutmottagningar, med sköna möbler och en inredning som inte känns läskig och deprimerande. Hur svårt kan det vara?

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s