Kulturella skillnader: Renliga barn

Det finns mycket som skiljer sig på hur folk och folk uppfattar saker gällande hur man uppfostrar barn eller beter sig i vissa anseenden kring sånt som rör barnen. En sak som jag tänkt på ofta är det här med barnens klädsel. Hur viktigt det är i vissa kulturer att barnen ska vara klädda i rena fina kläder. Jag älskar det faktum att man i Sverige går mer på barnens intresse och rörelsemönster än nån ”norm” som att man ska lära barn att det där med att bada i en pöl är en big no no.

Jag minns det från min barndom. Min mor och far försökte göra som alla andra gjorde. Vi hade inte så bra ställt med pengar när jag var liten, så ja det var lixom inte konstigt att man försökte se till att kläderna höll längre och inte blev allt för slitna då dessa skulle ärvas av andra osv. Men jag minns att jag också som barn hade impulser som gjorde att jag helt ärligt talat struntade i allt vad jag visste att jag blev lärd. Jag fick en ny jacka en gång som jag sen åkte ner för backen i på rumpan, under en rast på skolan, fick så mycket skäll när jag kom hem över att jackan hade blivit sliten. Det satte sina spår.

Idag är jag vuxen själv med två små barn. Jag har råd att köpa dom vilka kläder jag vill. Vi vänder inte på varje krona som mina päron fick göra när jag var liten och jag har lovat mig att mina barn ska få vara just det, BARN. Ett barn som är 3 år som sonen är nu ska inte behöva tänka på att just dom kläder han har på sig inte är okej att hoppa i en pöl med eller rulla i snön i. Han ska kläs så han har möjlighet att få vara sig själv och följa sina inpulser av lek, utforska, och så vidare. Sen ska det inte bli någon skillnad på det här med hur man förväntar sig att en pojke är och en flicka ska vara, lillan ska ha exakt samma förutsättningar. Exakt samma bekväma kläder så hon får helt ohämmat plaska i en vattenpöl efter en regnig dag, bygga geggamojaslott efter en regnig dag. Inte förväntas vara mer ordentlig, mer renlig osv bar för att hon är tjej.

Visst ska man lära vissa saker kring det här med renlighet osv även barn, men jag tycker att det ska finnas en balans. Det finns en tid när dom förstår sådant bättre, när dom själva kan göra valen, om dom vill slänga sig och hoppa i en pöl eller inte beroende på om dom tycker det är jobbigt att bli kladdig osv. Men dom ska få bestämma det själva och med åldern tror jag man förstår skillanderna på när man är finklädd inför en fest eller ute på skolgården och leker med kamraterna.

Vad tycker ni om detta? Håller ni med? Eller tycker ni man ska lära barn det där med att vara renliga och undvika att smutsa ner sig redan från tidig ålder?

Annonser

En reaktion på ”Kulturella skillnader: Renliga barn

  1. Fint skrivet! Jag tycker nog som du att barn ska få vara barn åtminstone när de är väldigt små. Man märker nog när de är tillräckligt gamla för att veta när det är läge att rulla runt i en lerhög och inte ?

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s